Bolets al Camp de Tarragona: com identificar-los, on trobar-los i com cuinar-los

La tardor, temps de bolets i natura

 La tardor és sinònim de bolets al Camp de Tarragona. Quan arriben les primeres pluges i el bosc desprèn aquella olor humida tan característica, comença una de les activitats més esperades per molts aficionats: la recollida de bolets. Els boscos de les Muntanyes de Prades, el Montsant o el Montmell són escenaris ideals per trobar espècies tan apreciades com el rovelló, el llenegall, el fredolic o la trompeta de la mort.

PUBLICITAT

Com collir-los de manera responsable?

Més enllà del plaer de sortir a buscar-los, és important fer-ho amb responsabilitat. Cal conèixer bé cada espècie abans de consumir-la, ja que molts bolets verinosos poden semblar comestibles. S’aconsella consultar guies de camp, fotografies actualitzades o, si és possible, acudir a associacions micològiques que ofereixen assessorament i activitats d’identificació.

Petits gestos que protegeixen el bosc

També és recomanable recollir els bolets en cistells d’espart o vímet —mai en bosses de plàstic— per afavorir la ventilació i la dispersió de les espores. I sempre evitar les zones properes a carreteres o indústries, on el sòl pot estar contaminat. Respectar el sòl i no arrencar els bolets de soca-rel ajuda a preservar el miceli, la part subterrània essencial perquè el bosc continuï viu.

Del bosc al plat

Un cop a casa, la cuina de tardor pren protagonisme. Els bolets del Camp de Tarragona són ideals per a plats senzills que en ressalten el sabor natural: rovellons a la brasa, truites de fredolics o guisats amb llenegalls i carn de porc.

Gaudir-ne en comunitat

A més, diversos municipis del territori organitzen fires i jornades gastronòmiques dedicades als bolets, una bona oportunitat per tastar-los amb seguretat i descobrir la riquesa natural que amaga el nostre entorn.

PUBLICITAT