Fa 10 anys a Tarragona s’engegava un projecte anomenat Una Finestra al Món. Es tracta d’un intercanvi d’experiències educatives entre diverses escoltes del Camp de Tarragona i Lleida i centres educatius dels campaments sahrauís de Smara. Actualment ja han fet 15 expedicions i el projecte s’ha anat consolidant i fent-se gran. Ara aquesta Setmana Santa un grup d’unes 13 persones ho tenen tot a punt per tornar-hi.
Glòria Balada, membre d’Una Finestra al Món, explica que per realitzar aquest intercanvi educatiu duen a terme dues línies. La primera consisteix en la formació de formadors. A les set escoles que hi ha al campament de Smara s’ha col·locat una biblioteca a cada una i se les han dotat de material. Aquest projecte es va iniciar fa cinc anys i amb l’equip educatiu es van intercanviar experiències per poder realitzar activitats a les biblioteques.
Aquesta formació bàsicament consisteix a donar eines per utilitzar el material i conèixer com ho farien ells. Per dur a terme tot això s’ha engegat una campanya anomenada Aprendre per Alliberar, on s’han recollit materials didàctics.
L’altra fase de treball consisteix amb les experiències vivencials. Amb les escoles que participen amb Una Finestra al Món es fan una sèrie de talles i es treballen amb les d’allí. Així els nens i nenes dels dos llocs s’envien cartes i enguany també s’ensenyen jocs de pati tradicionals dels dos indrets. A través de vídeos els expliquen i després els posen en pràctica. Glòria Balada considera que això és una part molt important del projecte.
I és amb aquesta línia que va néixer el projecte inicial. Però amb els anys s’ha anat ampliant i ara s’han afegit també els Xiquets de Tarragona. Enguany és el segon any que van als campaments a fer tallers de castells. L’objectiu és que els Xiquets facin d’altaveu i també que s’expliquin i es practiquin els castells i els seus valors. Així ho ha explicat Aitana de la Varga, membre dels Xiquets de Tarragona.
L’objectiu de tot plegat i dels voluntaris que van assumint les seves pròpies despeses a Smara és donar visibilitat a la causa sahrauí i apropar dues realitats totalment diferents. Inés Solé, membre d’Una Finestra al Món i tècnica de la URV solidària, ha explicat que ells es desplacen en territori d’Algèria, on es troben els campaments. A més no poden iniciar res sense permisos i sempre han de tenir el vistiplau del Frente Polisario, moviment polític del Sàhara Occidental.
Inés Solé també ha denunciat que la població que es troba al Sàhara Occidental està sota l’ocupació marroquina que no els deixa entrar ni desenvolupar la seva acció cooperativa.
Solé també ha volgut denunciar el silenci còmplice d’aquesta situació del poble sahrauí.
Així des de Tarragona intenten posar el seu gra de sorra per ajudar a aquestes persones que fa 43 anys que viuen en els campaments de refugiats. De fet molts d’ells han nascut i s’han criat allí. Ara s’està mirant d’ampliar el projecte als campaments de Dajla. A la darrera expedició es va posar un peu en aquests 5 campaments, i des del Frente Polisario s’ha manifestat l’interès perquè treballin allí. Ara aquests dies que tornen a Smara la intenció és fer una segona visita per traçar les línies que necessiten. Inés Solé ha explicat que els Campaments de Dajla són els que estan més allunyats de tot, on hi ha menys població i la situació és complexa perquè no tenen gaire ajuda humanitària.
Foto: Albert Rué