Passes per trobar un tractament pel VIH

Un equip de metges de l’Hospital Joan XXIII i la URV ha participat en un estudi que ajuda a entendre perquè alguns infectats amb el VIH no arriben a emmalaltir, encara que no es tractin.

PUBLICITAT

És el que es coneix com a control espontani del virus del VIH. Es calcula que un 1% dels infectats no arriben a desenvolupar la SIDA, encara que no s’ estiguin medicant.
Ara un projecte de recerca, en què han intervingut investigadors de diversos punts de l’Estat, ha ajudat a entendre perquè passa això. Entre aquests investigadors, n’hi ha del Centre de Recerca Sanitària Pere Virgili, l’hospital Joan XXIII i la URV. També hi ha participat un grup de recerca de Sevilla i un de Madrid. Francesc Vidal, director de la investigació ha explicat què suposa això per a les persones malaltes.

En aquest estudi s’han analitzat les característiques de les proteïnes i el metabolisme d’un grup de pacients que tenen aquest control natural sobre el virus i les d’un altre que han acabat desenvolupant la malaltia. El resultat és que hi ha diferències entre ambdós. Entendre perquè hi ha persones que no emmalalteixen, pot ser molt útil per desenvolupar nous tractaments per combatre el VIH.

Actualment els remeis contra la SIDA permeten mantenir la malaltia sota control, però no la curen. Per aquest motiu, els esforços de recerca es concentren a trobar medicaments que realment permetin acabar amb el virus del VIH.

Tot i que és una mostra molt petita el Dr Vidal ha comentat que és una novetat important perquè s’han fet unes anàlisis molt extenses.

PUBLICITAT