L’explosió d’IQOXE i la covid-19 marquen el 2020 a Tarragona

La covid-19 ha estat la protagonista del 2020, també al Camp de Tarragona. Tot i la menor incidència de casos registrada al territori durant la primera onada, la pandèmia ha deixat pèrdues de 4.500 MEUR en una gran locomotora econòmica de la regió: el turisme.

PUBLICITAT

Des del març el virus ha portat milers de treballadors a l’ERTO, ha abocat desenes de negocis al tancament i ha desbordat els serveis socials. L’any, però, ja no havia començat amb bon peu. A mitjans gener una explosió a la planta d’IQOXE deixava tres morts i canviava per sempre més la relació entre la societat tarragonina i la indústria petroquímica.

Més enllà de la covid-19, l’estrena de la variant de Vandellòs ha contrastat enguany amb els nous entrebancs del projecte de Hard Rock.13 gener: Després de dues dècades i 700 MEUR d’inversió s’obre al trànsit la variant de Vandellòs del corredor mediterrani. La via única de la costa queda clausurada i FGC encarrega estudis informatius per a un futur tren-tramvia.

Hi ha crítiques sobre les freqüències i el nou esquema ferroviari, que allunya el tren del centre de Salou i Cambrils i deixa la ciutat de Tarragona sense Euromed. A més, la implantació del tercer fil entre el nus de Vila-seca i Castellbisbal no s’acabarà fins el 2023.

14 gener: L’explosió d’un reactor de l’empresa química IQOXE (La Canonja) causa la mort a dos treballadors i a un veí que rep l’impacte d’un projectil al seu pis de Torreforta, a 2,5 quilòmetres de la planta. La inseguretat i la gestió de l’emergència desperten una onada d’indignació veïnal i, per primera vegada, hi ha una vaga general a la petroquímica. També es convoquen manifestacions per demanar més seguretat, transparència i informació. El Govern respon amb l’anunci del retorn del Plaseqta i el Parlament celebra una comissió d’estudi. El jutjat manté una causa judicial oberta perquè hi veu indicis de diversos delictes.

7 febrer: Anuncien una troballa inèdita a les Coves de l’Espluga de Francolí que es considera una fita històrica en l’arqueologia a Catalunya. Equips de l’IPHES i del GRESIPIA de la URV localitzen més d’un centenar de gravats de fa uns 15.000 anys que constitueixen el primer santuari paleolític català amb representacions d’art rupestre figuratiu -amb representacions d’animals com ara cérvols, cavalls i bous- i abstracte. Amb el pas dels mesos els investigadors aconsegueixen identificar més motius, fins a uns 400.

25 de març: El Govern intervé la residència Ballús de Valls per la gestió de la covid-19, la primera de tot Catalunya. La primera onada de la pandèmia causa la mort de 27 residents del centre -gairebé la meitat. El nombre de morts i infectats és alarmant i les famílies ho denuncien a la Fiscalia. A l’equipament vallenc s’hi acaben sumant altres residències com Nostrallar dels Pallaresos i Les Vinyes de Falset, els geriàtrics més castigats per la pandèmia a la demarcació tarragonina.

11 maig: El Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran són les primeres regions en entrar a la fase 1 de la desescalada. Tarragona i Reus es converteixen en les primeres grans ciutats catalanes en recuperar el pols del petit comerç i les terrasses. Després de dos mesos de confinament els centres esportius tornen a rebre usuaris i les esglésies tornen a omplir-se de fidels, en el que serà l’inici d’una desescalada que durarà fins a final de juny.

27 maig: L’Audiència de Tarragona confirma que l’exalcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, anirà a judici pel cas Inipro de presumpta corrupció a l’Institut Municipal de Serveis Socials a favor del PSC. A més, també jutjaran set persones més, entre les quals la regidora Begoña Floria, l’exregidora Pelegrín i l’exgerent de l’IMMS. La fiscalia acusa Ballesteros de cinc suposats delictes i li demana 5 anys i 8 mesos de presó, mentre que la CUP i l’Ajuntament eleven la sol·licitud fins als 13 i 14 anys, respectivament.

11 juny: L’any 2020 arriben les primeres condemnes pel cas Torredembarra. Condemnen l’exalcalde Daniel Masagué a 2 anys de presó i 17 anys d’inhabilitació per adjudicar “a dit” les guinguetes de la platja a un militant del seu mateix partit (CDC). El jutge també condemna l’exregidor de Platges Pere Font a 1 any i mig de presó i 15 d’inhabilitació. Al març, Masagué ja havia acceptat una multa per finançar la campanya electoral amb 40.000 euros d’una constructora. La covid-19, però, obliga a ajornar la vista per la peça principal del cas, que és l’origen de la investigació del ‘cas 3%’.

20 juliol: Els reis d’Espanya visiten Poblet, en l’única parada de Felip VI i Letícia a Catalunya dins la gira per tot l’Estat arran de la crisi de la covid-19. És una visita llampec d’una hora i mitja, amb polèmica i incidents inclosos. Mentre els Reis visiten el monestir, a fora centenars de manifestants intenten eludir el cordó policial i apropar-s’hi caminant entre vinyes. L’acció se salda amb algun moment de tensió i cops de porra, i amb un detingut per desordres públics.

23 juliol: Salut culmina el procés de compra de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, després d’anys de negociacions amb l’Ajuntament de Reus. Això permet al consistori reusenc alliberar-se d’un deute de gairebé 50 MEUR, que assumeix la Generalitat. Es creen dues noves entitats de dret públic per a la governança d’ambdós centres sanitaris sota la direcció del CatSalut.

21 agost: Reus es converteix en la primera gran ciutat del Camp de Tarragona que pateix un rebrot important de casos de coronavirus. Salut organitza tres jornades de cribratges massius en diferents barris i aplica mesures restrictives durant quinze dies, que s’acaben prorrogant fins el 2 d’octubre. Es prohibeixen les trobades de més de deu persones i es limita l’aforament de bars i restaurants al 50%, entre altres.

24 setembre: El sector turístic tanca una campanya gairebé sense turistes en la qual deixa de facturar 4.500 MEUR per la covid-19. Les pernoctacions al territori cauen en picat i el turisme internacional és pràcticament inexistent. PortAventura, amb dos ERTOS i el 70% de la plantilla afectada, obre només entre el 8 de juliol i el 16 d’octubre. El parc renuncia a les campanyes de Halloween i de Nadal, i anuncia la tornada per al 27 de març del 2021. Els hotelers de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre reclamen mesures urgents per a la supervivència del sector.

29 setembre: El jutge declara nul·la l’ordenació urbanística del sector que ha d’acollir el projecte de Hard Rock al Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou perquè les zones verdes, espais lliures i equipaments estan en zona de risc químic. El Govern diu que modificarà el planejament per adaptar-lo a la resolució, però defensa que el projecte queda avalat. Arran de la sentència el termini de compravenda dels terrenys per 120 MEUR, prorrogat diverses vegades a petició de Hard Rock, es lliga finalment a l’aprovació del nou planejament. El conseller Calvet afirma que les obres s’iniciaran el 2022.

22 octubre: Un any després de la riuada mortal del Francolí, la Conca de Barberà espera els ajuts econòmics mentre encara queda molta feina a fer per reparar les infraestructures que van patir els danys més importants. L’emblemàtic pont vell de Montblanc continua amb tanques provisionals. El celler Rendé Masdéu de l’Espluga de Francolí, destruït per l’aigua, estrena noves instal·lacions. Les sèquies de l’entorn del riu, que es donaven per perdudes, finalment es podran arranjar.

3 novembre: Desapareix una avioneta de l’Aeroclub de Reus a unes 30 milles nàutiques al sud del delta de l’Ebre. L’aeronau, amb dos tripulants, es dirigia d’Eivissa a la capital del Baix Camp. El dia 11 uns pescadors troben el cadàver d’un dels pilots en aigües de Castelló. L’armada espanyola localitza l’aeronau a 113 metres de profunditat i el dia 24 de novembre un complex operatiu subaquàtic rescata les restes de l’avioneta i el cos del segon pilot, que havia quedat atrapat al seu interior.

6 novembre: Els Mossos d’Esquadra detenen sis directius de Messer i Carburos Metálicos. Se’ls investiga per presumpta falsificació de dades per obtenir un contracte més avantatjós amb Endesa. L’estafa podria arribar als 100 milions d’euros. Les detencions sacsegen el sector químic de Tarragona. Entre els arrestats hi ha el president de l’AEQT, Rubén Folgado, que és directiu de Messer. L’Associació Empresarial Química es desvincula de la detenció i l’empresari es manté en els seus càrrecs.

PUBLICITAT