Salut alerta que la capacitat hospitalària de les Terres de l’Ebre està al límit per la gran incidència de covid-19

La gran incidència de la covid-19 detectada durant els últims dies a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, amenaça de posar al límit la capacitat dels recursos hospitalaris de les Terres de l’Ebre, segons ha reconegut el Departament de Salut.

PUBLICITAT

Ara mateix, els centres ebrencs acullen un total de 101 pacients ingressats per coronavirus, divuit dels quals a l’UCI de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.

“No volem q passi, però ens podem trobar que alguna persona que requereixi una intervenció urgent, per un accident o malaltia cardíaca i l’hagin d’ingressar, no tinguem llits i l’haguem de derivar a un hospital de fora”, ha declarat el subdirector general de Coordinació de Salut Pública a Tarragona i Terres de l’Ebre, Conrad Casas. “No és una situació hipotètica: pot passar si no fem les coses bé i des de tots els àmbits”, ha subratllat.

Conrad Casas, subdirector general de Coordinació de Salut Pública a Tarragona i Terres de l’Ebre

La gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, ha reconegut que la situació de pressió assistencial supera l’episodi de fa uns mesos a la zona amb els centenars de contagis als escorxadors de Padesa, però no en el cas concret dels pacients crítics. A l’hospital de referència de Tortosa només queda disponible un llit dels 26 dels quals disposa en aquests moments l’UCI. L’espai es pot ampliar fins a 32 places.

A planta, els ingressats per covid-19 són 35 i el nombre de professionals contagiats per diversos brots arriba als 60. El centre ha reduït a la meitat la seva activitat quirúrgica, centrant-se en la urgent, l’oncològica i la preferent, evitant la que generi ingressos. 

Els altres centres ebrencs com l’Hospital Comarcal d’Amposta –amb sis ingressats per covid-19-, el de Móra d’Ebre –amb tres- o la Clínica Terres de l’Ebre –per a casos principalment de baixa complexitat- assumeixen part de l’activitat. En el cas d’Amposta, però, dilluns se suspendran les cirurgies que requereixin ingrés, mantenint-se només les oncològiques i urgents, així com la cirurgia major ambulatòria.

A partir d’aquest mateix dia estaran també disponibles novament les instal·lacions de l’antiga residència d’avis per acollir pacients de baixa complexitat.

Els responsables de Salut han negat que existeixin problemes de saturació als laboratoris que analitzen les proves PCR. En alguns casos de cribratges de centres escolars amb positius, els resultats s’estan demorant durant més de cinc dies. La positivitat de les proves se situa al voltant del 8,56%, molt per sobre del 5% que recomana l’OMS.

Segons ha apuntat Casas la incidiència acumulada al territori durant els últims catorze dies arriba a 853,3, molt per sobre de la ratlla dels 40. La Rt se situa en l’1,17 i el risc de rebrot en 1010. Una situació, ha apuntant, que en qüestió d’entre deu dies i dues setmanes pot incrementar la pressió als hospitals.

En aquest escenari, representants de la Generalitat al territori s’han reunit telemàticament aquest dijous al vespre amb els alcaldes del territori per traslladar-los la necessitat d’actuar coordinament i revertir la situació. 

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha fet una crida a “deixar de fer” tot allò que resulti “prescindible” davant una situació que ha qualificat de “crítica”, també per la proximitat amb el País Valencià on les dades epidemiològiques són més negatives.

Pallarès ha demanat coordinació entre policies locals i Mossos d’Esquadra, que incrementaran la vigilància i els controls als espais on existeixen restriccions. Segons ha precisat, s’han visitat 1.400 establiments del territori per comprovar si es complien els requisits de seguretat.

PUBLICITAT