La candidata de la CUP a les eleccions del 14 de Febrer, Dolors Sabater, ha avisat que la crisi econòmica derivada de la pandèmia pot convertir-se en la “porta al feixisme” i ha cridat els moviments socials a “activar-se” l’endemà dels comicis.
“Es protegeix més l’extrema dreta que l’antifeixisme”, ha declarat. En l’acte central de campanya, que ha tingut lloc aquest dissabte al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, Sabater ha presentat la CUP com l'”únic vot útil possible” i ha carregat contra JxCat i ERC per “passar-se els tres últims anys barallant-se”, “incrementar el dolor per la brutal repressió de l’estat”, i “encomanar desesperança i decepció”.
Sabater ha denunciat una “causa general” que va més enllà de l’independentisme. “L’anticapitalisme està perseguit, el feminisme està perseguit, l’antiracisme està perseguit”, ha declarat.
La candidata confia que els resultats del 14-F donin al partit “molta força al parlament”, però explica que “no servirà de res si el carrer no està combatiu” per “aturar el feixisme”. “Aquesta campanya és per guanyar força al parlament, però sobretot per guanyar força al carrer a partir del dia 15”, ha assegurat.
El discurs de Sabater ha anat precedit per un parlament de l’exdiputat cupaire David Fernández, qui ha denunciat que Catalunya sigui “un país que estima les urnes però on un milió de persones no tenen dret a vot”. Fernández ha insistit en demanar el “vot útil” per la CUP, en considerar-lo un vot útil “antidepressiu”, “antifeixista”, “social”, i “independentista”. L’exdiputat també ha carregat contra la “doctrina de shock” de l’estat espanyol, a qui acusa de “intentar guanyar a cops el que no ha estat capaç de guanyar a les urnes”.
A part de Sabater, també han parlat els candidats de les altres tres demarcacions: Pau Juvillà, candidat per Lleida; Laia Estrada, número u per Tarragona; i Dani Cornellà, cap de llista per Girona. Juvillà ha definit la CUP com “una esmena a la totalitat del règim del 78″, i Estrada l’ha qualificat d'”anomalia política” i “pedra a la sabata” de la resta de partits.
El míting electoral ha comptat amb la participació de destacades polítiques de la formació anticapitalista com la fins ara diputada Natàlia Sànchez, la seva predecessora Gabriela Serra, o la diputada al Congrés dels Diputats Mireia Vehí. Sànchez ha parlat en representació dels quatre diputats sortints de la CUP, ha qualificat la passada legislatura de “difícil”, i ha lamentat que s’hagi “malbaratat el poder de l’1 d’octubre”.
Vehí, al seu torn, ha explicat que “un any a Madrid ha servit per reforçar una tesi que l’esquerra independentista ja fa anys que tenia”: “l’estat espanyol no és reformable”. Vehí ha carregat durament contra l’estat, el qual acusa d'”anorrear pobles i pobres” i d’estar “segrestat per la dreta i l’extrema dreta”.
En un vídeo enregistrat des de Santa Coloma de Gramenet, Serra ha defensat la immersió lingüística i ha recordat que els pares i mares de la ciutat van estar entre els principals impulsors de la mesura.
L’acte, amb aforament limitat i al qual han assistit una trentena de persones –principalment membres destacats del partit – també s’ha pogut seguir per streaming, i ha comptat amb intervencions enregistrades des d’arreu del territori, així com des de Mallorca, el País Valencià, Andalusia, el País Basc o Galícia. Han presentat l’acte l’actriu Xantal Gabarró i la música i cantant de Roba Estesa Gemma Polo.