Subscriu-te

Tarragona aposta perquè el tren-tramvia connecti la ciutat amb Reus passant en paral·lel a l’N-340

L’Ajuntament de Tarragona presentarà al·legacions al projecte del tren-tramvia del Camp de Tarragona que impulsa el Departament de Territori i Sostenibilitat. L’aposta del consistori és guanyar “intermodalitat” i aconseguir que el traçat passi per on hi ha més demanda. Tal com ha explicat l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, la voluntat és que la nova infraestructura connecti Tarragona i Reus passant per Vila-seca a partir d’una nova variant que permeti el pas del tren-tramvia en paral·lel a l’N-340 i que arribi fins a la plaça Imperial Tarraco. Aquesta és una de les conclusions a les quals s’ha arribat en el taller participatiu impulsat pel consistori i que aquest dimarts va celebrar la tercera i última sessió.

Pla mitjà de l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, al saló dels penjats de l'Ajuntament de Tarragona després de l'entrevista amb l'ACN. Foto del 4 de març del 2021 (horitzontal).
PUBLICITAT

El taller participatiu ha comptat amb la presència de col·legis professionals, entitats socials i empresarials, plataformes de suport al transport públic o partits polítics. Ricomà ha destacat que entre tots hi ha hagut un “grau de coincidència molt alt” pel que fa a les al·legacions que presentarà el consistori. Entre els assistents hi ha hagut acord en el fet de recuperar la línia entre Cambrils i Vila-seca, que va deixar de funcionar arran de la posada en marxa del corredor mediterrani. Des del consistori doncs, es veu bé que aquest aspecte formi part de la primera fase del projecte.

El desacord amb Territori és principalment per la unió amb Reus. Des de Tarragona es considera que aquesta connexió també s’ha d’executar amb celeritat, que ha de ser amb ample internacional i que ha de tenir una variant a Vila-seca per la qual el tren-tramvia circuli en paral·lel a l’N-340 fins a la plaça Imperial Tarraco. Això permetria connectar els barris de Ponent -fet que permetria satisfer la demanda de la zona- fins al centre de la ciutat, en una plaça on hi ha també l’estació d’autobusos, fet que permetria guanyar intermodalitat.

Així, els participants en el taller discrepen de la proposta del Departament d’aprofitar l’actual línia ferroviària entre Reus i Tarragona per encabir-hi també el tren-tramvia. Una visió que es comparteix des d’Adif, que també ha presentat al·legacions tècniques en aquest sentit per la saturació que patiria la línia, ja que també acull els trens de mercaderies.

Amb tot, Ricomà ha fet una crida a la Generalitat per tal que “el disseny de les fases posteriors es faci des del territori” i que sigui l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) del Camp de Tarragona qui “dissenyi i verifiqui quins punts aporten més passatgers”. El batlle ha remarcat que “si hi ha intermodalitat, hi haurà passatgers i funcionarà”. “Volem que el projecte tingui èxit”, ha finalitzat.

Paral·lelament, la CUP també ha dit que presentarà al·legacions pròpies. La formació anticapitalista ha participat en el taller organitzat pel consistori i ha valorat positivament que s’hagin incorporat les seves esmenes a les al·legacions que es presentaran a nivell municipal. Tot i això, la regidora tarragonina Inés Solé ha apuntat que redactaran “unes esmenes realitzades sota una òptica de territori” en les quals hi han participat diferents agrupacions locals de la CUP.

Per Solé, el projecte “ha de garantir una connexió real entre territoris i, a nivell de Tarragona, ha de connectar els diferents barris de Ponent i l’allunyada estació de l’AVE”.

PUBLICITAT