L’Ajuntament de Calafell vol fomentar els petards ecològics sense soroll

L’Ajuntament de Calafell s’ha proposat limitar l’ús de la pirotècnia al municipi. Ha plantejat a les entitats culturals un projecte per acotar l’ús dels petards a uns llocs i dates concrets, alhora que aposta per buscar alternatives a la pirotècnia actual. En aquest sentit, vol fomentar l’ús de petards ecològics silenciosos i invertir en espectacles lluminosos sense pólvora. Per exemple, amb l’ús de drons. La intenció és que els canvis quedin recollits en un pla de sis anys consensuat amb el teixit cultural de Calafell. L’Ajuntament va exposar la seva proposta ahir dimarts en una reunió del Consell Municipal de Cultura i Acció Social. El text definitiu s’acordarà els propers mesos al mateix òrgan abans d’elevar-ho a aprovació del ple.

Pla obert d'un castell de focs vist des d'un terrat de l'Espluga de Francolí durant la revetlla de Sant Joan, amb una mare i el seu fill mirant cap a un altre castell que s'està fent de forma simultània, el 23 de juny del 2020. (Horitzontal)
PUBLICITAT

El pla del govern local inclou crear una ordenança municipal on es marqui quins dies i en quins horaris es poden llençar petards. Aquests només els podrien encendre persones autoritzades amb prèvia reserva d’espais, sempre lluny de zones residencials. Així, quedaria prohibida l’encesa de pirotècnia a totes les zones verdes, inclosa la platja.

Com que el llançament de petards hauria d’estar programat, el pla també recull el compromís de l’Ajuntament a publicitar aquestes enceses amb la intenció que se’n puguin assabentar aquelles persones sensibles a l’esclat de la pirotècnia o propietaris de gossos a qui els destorbin aquests explosius. La proposta feta pel govern local també recull el desplegament de campanyes de difusió i conscienciació sobre els efectes de la pirotècnia en sectors sensibles de la societat.

En el marc d’una retirada de la pirotècnia de forma progressiva, la intenció de l’Ajuntament és marcar diverses mesures durant un període de sis anys. En aquest termini, insta les entitats de cultura popular amb actes subvencionats pel consistori a buscar alternatives als petards actuals, bé sigui amb pirotècnia sense soroll o altres enginys sense explosions acústiques.

La tinent d’alcalde de Participació Ciutadana, Helena Rubio, admet que la pirotècnia es considera “sinònim de festa i alegria” però matisa que “no és així per a tothom”. “És molt nociva per al medi ambient pels residus químics que deixa i el risc d’incendis, les persones amb diversitat funcional i la flora i la fauna, especialment en les mascotes”, afegeix.

Segons fonts municipals, la intenció és tancar el pla de retirada de la pirotècnia a Calafell el més aviat possible però el govern fa prevaldre el consens per davant del calendari. El desig de l’executiu local seria que la proposta es debatés al ple municipal aquest 2021.

PUBLICITAT