En el quart episodi del programa “Compaginades” parlem de “Lorca en Tarragona”, un llibre coordinat per la professora del Departament de Filologia Romànica de la URV, Maribel Calle, que recupera la història de la visita del poeta andalús a la ciutat l’any 1935.
L’any 1935, Federico García Lorca va visitar Tarragona en un episodi que, tot i ser poc conegut, va deixar empremta a la ciutat. Ara, 90 anys després, Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili ha publicat el llibre Lorca en Tarragona per recordar aquella estada i contextualitzar-la històricament i literàriament.
L’obra recull investigacions i testimonis sobre les diverses visites que Lorca hauria fet a la ciutat, així com una anàlisi del seu impacte en el territori. Al programa, que condueix Ricard Lahoz, la professora Maribel Calle i el coordinador de Publicacions URV, Jaume Llambrich, exploren i detallen el contingut del llibre.
Un llibre coral i rigorós
Lorca en Tarragona sorgeix arran d’un congrés celebrat el 2015, coincidint amb el 80è aniversari de la visita del poeta. Segons Maribel Calle, la quantitat d’informació recopilada en aquell esdeveniment va evidenciar la necessitat de plasmar-la en un llibre. La publicació compta amb la participació de diversos experts en literatura i història, com Antonina Rodríguez, Pepa Merlo i Enrique Villagrasa. L’obra es divideix en diferents apartats. La primera part contextualitza la Tarragona dels anys 30 i analitza la relació de Lorca amb la ciutat. La segona part se centra en la seva producció literària i les influències que va rebre. El llibre també inclou una ruta lorquiana que permet seguir els passos del poeta per Tarragona, des de la Necròpolis fins a les festes de Santa Tecla.
Un episodi ple d’incògnites
Encara avui es desconeix amb certesa quantes vegades Lorca va visitar Tarragona. S’ha confirmat la seva presència al novembre de 1935 per a l’estrena de La dama boba, però ell mateix va afirmar en una entrevista que també havia assistit a les festes de Santa Tecla d’incògnit. Alguns investigadors creuen que podria haver-hi hagut una tercera visita. Un dels episodis més destacats d’aquestes visites és la reconciliació de Lorca amb Salvador Dalí després de vuit anys de distanciament. La seva amistat s’havia refredat per discrepàncies artístiques, però la trobada a Tarragona va permetre que es retrobessin.
Lorca, un poeta universal
Malgrat la seva curta vida, truncada l’any 1936, Federico García Lorca és considerat una de les figures més influents de la literatura espanyola del segle XX. La seva obra combina elements tradicionals amb les avantguardes i continua sent estudiada i admirada arreu del món. La publicació de Lorca en Tarragona no només pretén documentar històricament la seva visita, sinó també acostar la seva figura al públic general. A més del llibre, la URV ha organitzat exposicions i recitals per commemorar l’efemèride, i al setembre es preveu la celebració d’unes noves jornades acadèmiques sobre el tema.
El llibre ja està disponible a les llibreries i també es pot descarregar en format digital de manera gratuïta. “Volem que aquesta història arribi a tothom i que la figura de Lorca tingui el reconeixement que es mereix”, ha destacat Jaume Llambrich, coordinador de Publicacions URV.
El pòdcast Compaginades es troba a la web de Ràdio Ciutat de Tarragona, Apple Podcasts, Spotify i iVoox. Per subscriure’s a la vostra plataforma preferida cal anar a aquest enllaç.