CCOO assegura que IQOXE havia tingut 73 accidents i incidents en 5 anys

Segueixen les investigacions sota secret de sumari per saber perquè es va produir l’explosió en el complex petroquímic sud de Tarragona. Aquest divendres CCOO ha retret que IQOXE havia ignorat repetidament les demandes dels delegats en matèria de seguretat i salut laboral.

Des del sindicat han denunciat que en els últims cinc anys l’empresa havia tingut 73 accidents i incidents de diversa tipologia, que comparat amb altres empreses similars, per la seva grandària i la seva estructura és una dada rellevant.

També han destacat que en alguna ocasió s’havien denunciat processos de seguretat obsolets i no s’havia fet cas, així com tenia denúncies per recursos preventius. En aquest sentit creuen molt greus dues qüestions que no havien estat motiu d’accident, però que consideren que són rellevants. La primera és que l’any 2016 se’ls va demanar la bunquerització la sala de control. Una qüestió que no és obligatòria, però millora la seguretat. L’empresa va respondre que complia amb tots els permisos i que no era necessari. Des de CCOO creuen que això hauria pal·liat els efectes de l’accident.

En segon lloc un dia abans de l’accident es va presentar un informe sobre els riscos psicosocials que demostrava que els treballadors tenien una càrrega molt alta, arribant a fer torns de 12 hores, i que el ritme de treball era molt elevat. Això segons els sindicats posava en relleu que “faltava personal i que hi havia una mala planificació”. Així ho ha explicat José Martín, Secretari General d’Indústria a Tarragona.

De la reunió que van tenir aquest dijous a la tarda asseguren que no va servir de res perquè l’AEQT no pot arribar a acords, ja que no és patronal. 

Per la seva banda des d’UGT han confirmat que s’adheriran a la vaga convocada per CCOO a principis de febrer. El sindicat pensa que és important fer la vaga per demanar que el PLASEQTA es controli des del territori, que hi hagi més coordinació entre les administracions i un seguiment més exhaustiu de les empreses en termes de seguretat i medi ambient. Àngel Clua, Secretari General d’Indústria de Tarragona, ha dit que volen que s’afegeixi tota la societat civil a la protesta.

Clua ha remarcat la importància que la societat en general se sumi a les mobilitzacions i a les demandes, i que el dia de vaga al sector químic sigui un dia de resposta al que va passar. 

PUBLICITAT