La URV identifica un reusenc com a víctima de l’horror nazi

El passat 9 d’agost, el Butlletí Oficial de l’Estat Espanyol (BOE) va publicar un decret del Ministeri de Justícia amb la relació de 4.427 espanyols morts a Mauthausen i a altres camps de concentració alemanys i obria un termini per presentar al·legacions i sol·licitar correccions, pas previ per fer la inscripció de les defuncions al Registre Civil central. 

En aquest context, el dia 9, el Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS) de la Universitat Rovira i Virgili va presentar al Ministeri de Justícia documents originals alemanys sobre vint espanyols que van morir en camps de concentració i que no estan registrats ni a la llista del BOE ni al llibre memorial dels espanyols deportats als camps nazis —publicat l’any 2006 per Benito Bermejo i Sandra Checa— i que continua sent la principal font d’informació sobre els gairebé 10.000 espanyols deportats a Alemanya.

Un d’aquests vint noms, és el de Domingo Escurra, reusenc de naixement, qui va morir al camp de concentració de Stutthof (Gdansk, Polònia) l’octubre de 1941 amb 40 anys. Segons l’investigador i encarregat d’aquest descobriment històric, Antonio Muñoz, Escurra va viatjar el mateix 1941 com a treballador lliure a Alemanya – probablement havia lluitat contra Franco i d’aquesta manera reduïa el seu càstig-, i quan es trobava treballant allà, va ser denunciat per un company per “manifestacions anti-alemanyes”. Va ser destinat al camp i al cap de pocs mesos va morir. 

Aquesta història revela una realitat molt poc coneguda sobre els espanyols i espanyoles que van estar a camps de treball nazi. Muñoz calcula que gairebé 40 mil republicans exiliats, van treballar esclavitzats pel règim d’Adolf Hitler, sobretot a la zona francesa, on construïen bases submarines per l’operació coneguda com “Mur Atlàntic”. 

Per Muñoz, aquesta vessant històrica és gairebé inèdita, i ell amb altres investigadors de tota Espanya, estan treballant en compilar informació sobre aquests milers de persones, elaborant un gran centre censal, on volen que el govern espanyol reconegui i consideri aquestes persones com víctimes dels horrors.


PUBLICITAT