Els alumnes de l’Escola d’Hoteleria de l’Institut Dertosa (EHID) de Tortosa han servit aquest dimecres al migdia més d’un centenar de menús per emportar en benefici d’Ucraïna. Els diners del projecte Carmanyoles Solidàries es donaran a Intermón Oxfam i Creu Roja, però ha tingut un objectiu més enllà de la solidaritat, connectar aquests joves amb un conflicte, la guerra d’Ucraïna, que els passava de llarg i del qual van detectar els professors que vivien “desconnectats” tot i passar el dia enganxats als telèfons mòbils i a les xarxes socials. El vessant solidari ha estat una motivació extra i han servit més d’un centenar de menús, una xifra gens habitual a l’Escola. El menú costava 10 euros i els proveïdors han donat la matèria primera.
“No comentaven res de la guerra, vivien apartats en les noves tecnologies”, ha explicat Adrià Serret, cap d’estudis del cicles de l’EHID. Els docents van decidir posar en marxa aquest projecte multidisciplinari, implicant tots els cicles de l’escola, per parlar del conflicte a l’aula i generar debat entre els estudiants.
Serret ha insistit que els seus alumnes estaven “desconnectats” del que contaven els telenotícies, però ha defensat que la responsabilitat de l’Escola va més enllà d’ensenyar-los a cuinar, a fer postres o servir en la restauració. “Hem de fer ciutadans del segle XXI, ciutadans actius”, ha dit el cap d’estudis. Aquesta “desconnexió” que va cridar l’atenció dels professors, va lligada a unes xarxes socials on els joves “fan els seus grups i es mouen pels àmbits que els criden l’atenció”. “Si això -la guerra d’Ucraïna- no els crida l’atenció a joves de 15, 16 o 17 anys, és responsabilitat dels adults que prenguin consciència d’aquests fets”, ha defensat Serret.