Desenes de persones s’han concentrat aquest dissabte davant la Delegació del Govern a Barcelona i la Subdelegació del Govern a Tarragona per denunciar el repartiment “injust i contaminant” dels fons europeus per la recuperació econòmica.
Segons un comunicat d’Ecologistes en Acció de Catalunya, els concentrats han exigit que els diners que rebrà l’executiu espanyol i les comunitats autònomes s’utilitzin per a l’enfortiment dels serveis públics, les pimes i les empreses que compleixin els requisits ambientals.
Les protestes han servit per denunciar que els diners de la recuperació “es destinaran a les grans empreses i els sectors industrials responsables de la greu crisi climàtica, ecològica, social, econòmica i sanitària que patim”
.A Barcelona, entitats ecologistes, socials i sindicals de Catalunya s’han concentrat a les portes de la Delegació del Govern a Barcelona i han entregat un pastís gegant per a simbolitzar que aquest s’ha repartit entre les multinacionals.
Amb aquesta representació els manifestants han volgut exigir a l’executiu espanyol que els fons europeus es vinculin a condicionalitats ètiques, laborals, de gènere i ambientals.
“Es tracta d’evitar una major precarització de les condicions laborals i una pèrdua de drets de les classes socials de menor poder adquisitiu, una reducció en les pensions, a més d’una fallida transició ecosocial verda”, ha detallat Ecologistes en Acció a través d’un comunicat.
A més, durant la concentració també s’ha denunciat amb semàfors vermells les males praxis en el repartiment dels fons i verds per als criteris que haurien de definir el seu destí.
Les mobilitzacions d’aquest dissabte també s’han fet en desenes de ciutats d’arreu de l’Estat i han servit per reclamar “un model social equitatiu i just, que acabi amb la creixent desigualtat social i de gènere i ajudi a alliberar a les dones dels treballs no remunerats de cures”.
A parer de les entitats convocants, “les corporacions de l’Ibex 35, en connivència amb el Govern de l’Estat, volen repartir-se la major part del ‘pastís’ dels 140.000 milions d’euros de diners públic”.
Entre altres coses, les organitzacions que s’han sumat a les concentracions han reclamat a l’executiu català i espanyol: transparència en els criteris d’adjudicació dels fons, que la meitat de la contractació sigui per projectes locals, que el 50% del pressupost es destini a una transició ecològica real, que els projectes tinguin com a criteri prioritari posar la vida al centre i més inversió en serveis públics essencials per la vida, la sanitat, l’educació, la investigació i la cultura.