L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya acumula dos mesos consecutius a l’alça, després de la davallada registrada durant el mes de febrer. Durant el mes d’abril, els preus a Catalunya es van encarir un 2% respecte al mateix mes de l’exercici anterior, set dècimes més en comparació a la variació interanual registrada durant el mes de març (+1,3%).
Es tracta de la pujada més accentuada des de l’octubre de 2018, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’increment es deu a la pujada en el preu dels subministraments de la llar com l’aigua, el gas i, sobretot, l’electricitat (+8,5% interanual) i a l’encariment dels carburants (+7,8%).
De fet, els subministraments i els carburants van ser dels pocs productes que a l’abril van presentar una taxa interanual de l’IPC superior al març. L’altra excepció van ser els mobles i articles de la llar, que es van encarir un 0,6% durant l’abril, una dècima més en comparació a la variació registrada el març.
A l’abril, bona part dels productes a Catalunya van mantenir una evolució de preus similar al març. És el cas del vestit i el calçat, que durant l’abril es va encarir un 1% en termes interanuals (1,1% al març) i de la sanitat, on l’IPC es va situar en el 0,8% anual (0,9% al març).
Els aliments i les begudes no alcohòliques també van experimentar un augment de preu, concretament del 0,3%, tot i que menys accentuat respecte a la variació registrada al març (+1,6%).
Per contra, l’IPC es va mantenir en negatiu en sectors com la comunicació (-4,6%), l’ensenyament (-4%), l’hostaleria (-1%), l’oci i la cultura (-0,8%) i en les begudes alcohòliques i el tabac (-0,3%).
Per demarcacions, Lleida i Tarragona van encapçalar el creixement de l’IPC durant el mes d’abril, amb variacions interanuals del 2,8%. A Girona, els preus es van encarir un 2,5%, mentre que a Barcelona ho van fer un 1,8%.
L’IPC a l’Estat es dispara fins al 2,2%
Al conjunt de l’Estat, l’IPC va créixer gairebé un punt a l’abril i es va situar en el 2,2%. Igual que a Catalunya, es tracta de la variació més alta des de l’octubre de 2018. De la mateixa manera, el creixement respon a l’evolució en el preu dels subministraments de la llar (+10%) i dels carburants (+7,4%).
Per altra banda, sectors com la comunicació (-4,6%), l’oci i la cultura (-1,2%) i l’hostaleria (-0,5%) van experimentar les caigudes de preu més accentuades.