El Govern ha redactat una proposició de llei estatal per tal de garantir el servei de caixer automàtic als municipis en risc d’exclusió financera. Es tracta d’una iniciativa que vol garantir un mínim de serveis bancaris en els pobles més petits i que es basa en els principis de voluntarietat i subsidiarietat, segons ha explicat aquest dijous en roda de premsa el conseller d’Economia, Jaume Giró. El titular d’Economia confia que tiri endavant i ha reiterat que el text no preveu “ni un euro públic” per a les entitats bancàries, que no podran cobrar comissions als municipis en risc d’exclusió financera. Així mateix, el text detalla que l’accés als serveis bancaris es considera un “dret ciutadà”.
Giró ha apuntat que el “propòsit” del Govern amb la proposició de llei és “obrir un debat” sobre l’exclusió financera a Madrid. De fet, el text arriba després que el Senat hagi aprovat per unanimitat un informe on reclama a l’executiu espanyol i als governs autonòmics que assegurin l’atenció personal a la gent gran als bancs i a les administracions. Així mateix, coincideix amb la campanya “Soc gran, no idiota”, que reclama un tracte “més humà” per part de les entitats financeres a la gent gran. Ara bé, en relació amb el sector financer i bancari l’executiu català no té competències i per aquest motiu han optat per impulsar una proposició de llei.
La proposta del Departament d’Economia estableix un marc legal per regular la instal·lació de caixers automàtics en els municipis més petits. En aquest sentit, preveu que la implantació sigui obligatòria en cas que no es cobreixin les necessitats i no es puguin cobrar comissions -només les aplicables amb caràcter general-. El text consta de 32 articles, ordenats en tres títols, cinc disposicions addicionals i tres disposicions finals. Giró ha anunciat que aquest mateix dijous es posarà a disposició dels grups parlamentaris –tant del Parlament com del Congrés- per tal de trobar els “màxims suports possibles” perquè tiri endavant.
“No tinc cap seguretat que la proposició de llei acabi en llei”, ha reconegut Giró. “La política és la política”, ha afegit. En aquesta línia, ha opinat que el text “no té signe polític ni partidista” i ha defensat que ha tingut “bona acollida” entre les entitats municipalistes i les associacions de consumidors, amb qui s’ha reunit a primera hora del matí. Així mateix, el conseller d’Economia ha explicat que no ha parlat amb cap entitat bancària, però confia en què “no posaran pals a les rodes”. “És una mesura assumible, viable, realista i que no demana res de l’altre món”, ha defensat.
La proposició per combatre l’exclusió financera
La proposició de llei defineix com a municipis en risc d’exclusió financera aquells que no disposen d’una oficina bancària ni d’un caixer automàtic al terme municipal. D’acord amb el text, és en aquests on caldrà instal·lar, almenys, un caixer.
En primer lloc, la instal·lació es preveu voluntària per part de les entitats als municipis que més els convingui i les despeses aniran a càrrec de les entitats. Ara bé, en cas que cap entitat vulgui assumir-ho, s’activarà el règim d’instal·lació obligatòria i es farà un primer requeriment a les entitats.
Si les entitats no executen la instal·lació, en una segona fase el text preveu que seran les administracions públiques de caràcter subsidiari, és a dir, les més pròximes al ciutadà, qui se n’hauran de fer càrrec. En aquest supòsit la implantació es finançarà a càrrec d’un fons de nova creació, el ‘Fons de garantia del servei de caixer automàtic als municipis en risc d’exclusió financera’, adscrit a l’Administració General de l’Estat. Aquest fons es dotarà de les aportacions que facin les mateixes entitats en funció de la seva implantació a cada demarcació, que es calcularà a partir de la quota de mercat en dipòsits i crèdits. Giró ha defensat que seria una “anomalia” que en aquest punt s’hi destinin diners públics.
Així mateix, es prioritzarà que els municipis on només s’instal·li un caixer automàtic tinguin “a prop” una oficina bancària de la mateixa entitat. Les condicions en relació amb els caixers també estableixen que hauran d’estar operatius les 24 hores del dia de cada dia de l’any i hauran de prestar les funcions bàsiques. El manteniment anirà a càrrec de les entitats proveïdores.