El preu de l’habitatge a l’Estat va pujar un 6,6% durant el 2021 respecte a les dades anteriors a la pandèmia, segons un informe elaborat per Caixabank Reasearch i recollit pel Consell dels Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI).
Pels API, aquesta dada mostra que el mercat immobiliari espanyol es troba amb “clars signes de recuperació”. A més, destaca que un dels seus grans impulsors va ser la compravenda d’habitatges. D’altra banda, descarta “per complet” que l’Estat torni a patir una bombolla immobiliària. Tanmateix, argumenta que, d’acord amb l’INE, els preus se situen un 12% per sota els màxims dels mesos previs a l’esclat de la bombolla.”Si bé és cert que el desequilibri entre l’oferta i la demanda està repercutint en el preu de l’habitatge, amb un encariment que pot ser atribuït a la falta d’oferta residencial disponible en el mercat, no es preveu una tendència alcista que hagi d’inquietar els mercats”, segons el Consell General dels Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària.
Segons els Agents de la Propietat Urbana, els factors que expliquen el lleuger increment de preus són els baixos tipus d’interès i l’escassetat relativa de l’oferta. Una mancança que va relacionada amb la manca de subministraments. “Les previsions per al 2022 són positives. El mercat està àgil i travessa una fase d’estabilitat”, insisteix l’entitat, que veu el sector immobiliari com “un bon refugi per als inversors” ja que “no existeixen riscos de grans ni inesperats canvis ni pujades exagerades en el nivell de preus”.
Les zones de major interès per als inversors internacionals són les àrees turístiques de Catalunya, Madrid i les Illes Balears. En aaquestes zones, els compradors estrangers estan disposats a pagar més que els clients espanyols.