La notícia publicada pel Diari Més Tarragona ha generat molta expectació: la mítica beguda dels monjos cartoixans, el Chartreuse, podria tornar a lluir el segell tarragoní més de tres dècades després d’haver deixat de produir-se a la ciutat.
El Chartreuse és molt més que un licor d’herbes. És història, tradició i un secret custodiat per generacions de monjos. Els seus orígens es remunten al 1605, quan el manuscrit de l’“Élixir de Longue Vie” va arribar a mans de l’ordre cartoixana. Segles d’assaig, destil·lació i perfeccionament van donar lloc al famós Chartreuse verd i a la seva versió més suau, el Chartreuse groc.
Tarragona hi té un paper clau: l’any 1903, després de l’expulsió dels cartoixans de França, els monjos van instal·lar una destil·leria al barri del Port, on la producció es va mantenir fins al 1989. Durant dècades, el licor es va comercialitzar amb el nom de Chartreuse de Tarragona, convertint-se en un referent internacional vinculat a la ciutat.
Segons avança el Diari Més Tarragona, l’empresa francesa estudia ara recuperar aquesta petjada històrica amb un doble projecte:
Crear un museu a l’antiga fàbrica del barri del Port, un espai amb alt valor patrimonial i identitari i Reinstaurar part del procés d’envelliment i embotellat a Tarragona, retornant així el nom i el prestigi del Chartreuse a la ciutat.
Tot i que la fórmula continuarà sent secreta i custodiada a França, el fet que Tarragona torni a aparèixer a les ampolles podria marcar un abans i un després. No només suposaria recuperar una tradició perduda, sinó també una oportunitat cultural, turística i econòmica.
La pregunta ja corre pels carrers: tornarem aviat a brindar amb un Chartreuse de Tarragona?