Investigadors de la URV creen un sistema pioner de prevenció amb intel·ligència artificial

Els investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han creat un sistema pioner d’intel·ligència artificial per prevenir la retinopatia diabètica. El seu programari és el primer al món que pot determinar la probabilitat d’una persona amb diabetis de tipus dos de patir aquesta afectació ocular, una malaltia que la pot deixar cega. L’equip de recerca ha creat un segon programari que detecta la patologia i dos aparells mòbils que aproparien el sistema per obtenir imatges i analitzar la retina i el fons de l’ull als consultoris i els Centres d’Atenció Primària d’arreu del país. L’Hospital Sant Joan de Reus està fent una prova pilot amb els dos programes i els nous aparells

PUBLICITAT

Es calcula que un 10% de la població pateix diabetis i d’aquesta un 20% acaba desenvolupant retinopatia diabètica. Es tracta d’una complicació de la malaltia que pot comportar la ceguesa total dels pacients.

Durant l’última dècada, els investigadors de l’IISPV i la URV han treballat per millorar la detecció i prevenció d’aquesta afecció ocular i, ara, l’Hospital Sant Joan de Reus està posant a prova un pioner sistema basat en dos programaris i dos aparells mòbils que permeten predir les possibilitats de patir la malaltia, treballar per evitar-ho o detectar-la a temps.

Per una banda, han creat el programa ‘Retiprogram’, “l’únic sistema al món” que pot predir si un diabètic patirà ceguera. “Basant-se en una sèrie de dades clíniques i personals, el sistema determina el risc del malalt a desenvolupar retinopatia diabètica” i amb aquesta informació es pot fer un control i seguiment més eficient, com ha explicat el cap del servei d’oftalmologia de l’Hospital Sant Joan de Reus i investigador responsable del Grup de Recerca en Oftalmologia de l’IISPV, Pere Romero.

El pioner programari ha despertat l’interès de la Generalitat que estudiaria integrar-lo al sistema sanitari, segons ha avançat el catedràtic del departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV i investigador de l’IISPV, Domènech Puig.

Segons Puig, Salut també preveu incorporar a la xarxa pública el sistema informàtic ‘Mira’, creat pel mateix equip d’investigadors de l’IISPV i la URV. En aquest cas, “el programa permet dur a terme una lectura automàtica de les imatges del fons de l’ull del pacient i, per tant, identificar si existeix o no retinopatia diabètica”, ha contat el doctor Romero.

La previsió dels investigadors és que en un termini de dos anys, ambdós sistemes puguin estar implantats als hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya.

PUBLICITAT