IQOXE creu que serà impossible saber la causa de l’explosió que va provocar tres morts el gener del 2020, en un cas judicialitzat encara en fase d’instrucció. Dos anys després del greu accident en el polígon petroquímic sud de Tarragona, l’empresa ha volgut mostrar les instal·lacions per demostrar que està preparada per tornar a produir i que ho farà amb les màximes mesures de seguretat, com ara la bunquerització de la sala de control.
S’han invertit 40 milions d’euros. La planta de derivats on va explotar el reactor, però, no s’ha reconstruït ni tampoc s’utilitzarà la tecnologia ni el producte. “Aprenem per desgràcia dels accidents”, sosté el director de la planta, José Manuel Segura, que també assumirà la direcció general de la companyia.
Una esplanada asfaltada ocupa la ‘zona zero’ de la planta accidentada i desmantellada en l’explosió a IQOXE, l’accident químic més greu dels últims anys a l’estat espanyol. Dos anys després, l’empresa torna a operar amb normalitat, amb la planta principal d’òxid d’etilè i glicols i les quatre -abans cinc- de derivats d’òxid d’etilè. “La U-3100 no s’ha reconstruït, no es tornarà a utilitzar aquella tecnologia ni tampoc aquell producte”, garanteix el director de la planta, José Miguel Segura.
IQOXE presumeix d’haver invertit 40 milions d’euros i un milió d’hores de treball per reconstruir i actualitzar les instal·lacions, en marxa des d’aquest gener, just dos anys després de l’accident. Entre les mesures de seguretat incorporades destaquen les noves sales de control bunqueritzades, sobre raïls, perquè l’estructura pugui suportar millor una onada de xoc. També s’han instal·lat sistemes de detecció de diferències de pressió o temperatura, i s’ha millorat el sistema contra incendis.