L’estat de l’amfiteatre, el monument més icònic de la ciutat, preocupa des de fa anys. En els darrers mesos s’han fet actuacions de conservació a les escales del Miracle, a la porta Triumphalis, s’ha millorat el drenatge i s’ha fixat part de la grada excavada a la roca. Ara l’objectiu és reparar les graderies reconstruïdes els anys 70.
Per això, recentment, s’ha tret una licitació per analitzar de quina manera es poden reparar o si, fins i tot, el més recomanable és enderrocar-les. “Pel que em diuen, en un 99% les grades es podran cosir. I si acabés sent l’1% que diu que s’han d’enderrocar, doncs ho farem”, afirma el conseller de Patrimoni de la ciutat, Hermán Pinedo, taxatiu. De tota manera, en l’hipotètic cas que calgués tirar-les a terra, indica que més endavant se’n podrien fer altres, igual que es va fer fa prop de 50 anys. En la seva opinió, que hi hagi unes graderies reconstruïdes és important “perquè permeten mantenir la volumetria, que és fonamental per entendre el monument”, més enllà de la importància que tenen per mantenir l’amfiteatre com un espai on poder-hi fer espectacles amb públic.
A banda, durant el 2022 Pinedo vol encarregar la redacció d’un pla director que permeti establir les actuacions a fer al monument “durant els propers 30 anys”. L’estudi tindria un cost “d’entre 50.000 i 70.000 euros”. “El pla director ens ha de dir com hem d’actuar per qüestions que no són urgents, per veure si podem fer excavacions, per decidir la funcionalitat del monument o com s’ha de museïtzar”, detalla. A més, el conseller és partidari d’obrir l’amfiteatre de cara al mar i voldria poder investigar els passadissos que hi ha sota l’arena i fer excavacions a la zona que toca a la plaça Cardenal Arce Ochotorena.