Subscriu-te

Salut atribueix a la variant britànica l’increment “important” de casos de covid-19 a Montblanc

El Departament de Salut ha atribuït a la variant britànica el brot de covid-19 de Montblanc. Des del 16 de febrer s’han registrat uns 150 positius i per tal de detectar possibles casos asimptomàtics s’ha organitzat un cribratge poblacional. Els tests s’han començat a fer a les tres del migdia d’aquest dimecres al pavelló del Casal Montblanquí i en les primeres hores hi ha hagut cues. La intenció del departament és que s’allargui fins dissabte. És el primer cribratge que es fa a la regió sanitària del Camp de Tarragona amb la certesa que hi ha casos de la variant britànica. L’alcalde Pep Andreu ha instat els ciutadans que s’autoconfinin i ha demanat als turistes que no hi vagin per Setmana Santa.

PUBLICITAT

Salut ha apuntat que aquest dimecres els positius confirmats a Montblanc ja són 158, catorze més que dimarts. El gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, ha afirmat que no tenen la sensació que el brot estigui descontrolat, però ha reconegut que en els propers dies els casos poden seguir augmentant per les característiques de la variant britànica, que “s’escampa” amb més facilitat. “Sabem que a Catalunya s’ha acabat convertint en un percentatge molt alt dels casos, d’entre el 50 o 60 per cent”, ha exposat. A Montblanc s’han seqüesciat genèticament alguns tests i s’ha arribat a la mateixa conclusió. “Ja intuíem que això podia passar. Ara ha passat a Montblanc i pot passar en qualsevol lloc”, ha advertit.

Amb tot, ha fet una crida a la calma i ha descartat prendre mesures extraordinàries, com un confinament municipal. “La mesura extraordinària és aplicar les mesures ordinàries”, ha dit. Així, ha reclamat prudència a la població, mantenir el distanciament social i evitar la interacció entre diferents grups bombolla. “Cal aplicar les mesures que es recomanen, perquè sabem que funcionen”, ha insistit.

Descarrega ha afirmat que la covid s’ha propagat amb rapidesa “a partir de diferents brots” en empreses, diferents comunitats i grups escolars. “És una disseminació important”, ha manifestat, que s’ha propagat també en municipis veïns, per les relacions laborals i socials pròpies de la comarca. En els darrers dies s’han fet més de 1.000 proves PCR i 500 tests d’antígens a l’àrea bàsica de la ciutat. També ha remarcat que el departament té ben feta la traçabilitat dels casos i ha comentat que el cribratge ha de permetre detectar casos positius i assegurar-ne la quarantena.

Bona afluència

La previsió de Salut és que el cribratge s’allargui fins dissabte. Tot i això, Descarrega ha avançat que si divendres detecten que no hi ha usuaris, el cap de setmana no es farà perquè el departament necessita el personal per altres accions.

De moment però l’afluència ha estat alta. Centenars de persones han passat pel Casal Montblanquí la tarda d’aquest dimecres. Abans d’obrir ja hi havia cues i el ritme de tests s’ha mantingut força constant fins les set, hora de tancament. Salut estima que es faran entre 1.000 i 1.500 proves, el que suposa al voltant d’un 25% dels 6.000 habitants de la vila.

Que no hi vagin turistes

Qui està més preocupat per l’increment de casos és l’alcalde de Montblanc, Pep Andreu. El batlle ha afirmat que l’inquieta que durant el cap de setmana i per Setmana Santa hi hagi visitants de fora. “Estem molt agraïts als turistes, però els hi hem de dir que segurament aquest any per Setmana Santa no és una bona idea venir a Montblanc”, ha manifestat. A la vegada ha fet una crida a la ciutadania perquè s’autoconfini en els propers dies, especialment la gent gran. I ha remarcat: “Tenim un índex súper alçat i hem de ser conscients de les circumstàncies que vivim. Demanem prudència i que només sortim per les coses necessàries”.

Entre els més conscienciats hi ha alguns dels veïns que s’han anat a fer la prova. “He decidit venir per la meva seguretat i per la dels que estic en contacte. Tinc un comerç i vull estar tranquil·la”, ha indicat Raquel Rodríguez. En una línia similar s’ha expressat Esther Escorial, que ha explicat que en els propers dies ha de veure els seus pares, que encara no estan vacunats. “Ara venen dies que ens poden preocupar. Esperem que es pugui contenir i cal que prenguem consciència”, ha afegit.

Punt de vacunació per decidir

Salut va avançar aquest dimarts que hi hauria diferents grans punts de vacunació repartits pel país per, un cop arribin massivament els vaccins, es puguin administrar amb rapidesa. Però aquest espai al Camp de Tarragona encara no està determinat.

Ramon Descarrega ha assegurat que manquen uns “serrells” per confirmar-lo, però que treballen amb dues opcions: el Palau d’Esports Catalunya de l’Anella Mediterrània de Tarragona i el Tecnoparc de Reus. De fet, ha indicat que ja han fet una visita tècnica als dos espais i ha afirmat que la decisió es prendrà “en les properes hores”. “Si tenim la sort de rebre dosis massives, la intenció és utilitzar aquests espais a partir de la segona quinzena d’abril”, ha finalitzat.

PUBLICITAT