Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, en col·laboració amb experts de l’Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga, han publicat nous avenços emmarcats dins de l’estudi Prevenció amb Dieta Mediterrània (PREDIMED).
Es tracta d’un assaig clínic nutricional per a la prevenció primària de malalties cardiovasculars prenent com a patró els beneficis de l’alimentació mediterrània. Els dos grups de recerca han pogut demostrar, per primera vegada, una associació inversa entre la ingesta de vitamina D en la dieta i el risc de patir amb el temps càncer colorectal en individus que viuen en zones de l’àrea mediterrània amb edat avançades i que tenen alt risc de desenvolupar algun tipus de malaltia cardiovascular.
Per dur a terme l’estudi, publicat a la revista científica European Journal of Nutrition, l’equip investigador, liderat pel catedràtic Jordi Sales-Salvadó, ha avaluat més de 7.000 participants de l’estudi PREDIMED, homes i dones, d’entre 50 i 80 anys sense càncer colorectal a l’inici de la investigació. Durant un període de seguiment mitjà de sis anys es va avaluar la relació entre el consum de vitamina D i el risc de patir càncer.
Els resultats van concloure que una major ingesta d’aquest tipus de vitamina es va associar significativament amb un menor risc de desenvolupar càncer colorectal en persones que tenien una alta probabilitat de desenvolupar alguna malaltia cardiovascular, segons informen fonts de la URV.
L’estudi ha comptat amb un equip investigador de la URV-IIPSV, l’Hospital Verge de la Victòria i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga, recolzat pel Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn), dels quals en són membres aquests equips de recerca.
El catedràtic Sales-Salvadó de la URV i Virgili apunta que “aquest estudi marca un abans i un després en aquest camp, ja que cada vegada tenim més evidències que el consum de vitamina D en quantitats adequades, a través de diferents mecanismes podria prevenir el càncer colorectal tant en persones sanes com en persones d’alt risc cardiovascular”.