Amb l’arribada de l’estiu i la previsió, altra vegada, de la pujada de temperatures de caràcter intens, Protecció Civil de l’Ajuntament de Tarragona ha reprès el Protocol Municipal d’Episodis de Calor, que posa especial incidència en les situacions de risc per calor intensa o molt intensa, diürna o nocturna, sempre en coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat. La consellera de l’àrea, Sonia Orts, ha destacat que aquest protocol “té com a objectiu principal minimitzar els efectes de la calor sobre la salut de la ciutadania en general i especialment en els col·lectius vulnerables”.
L’any passat des del departament de Protecció Civil i amb col·laboració de totes les conselleries de l’Ajuntament implicades, es va iniciar aquest protocol, que va anar acompanyat del mapa de refugis climàtics i de la difusió per risc de la calor. Aquest protocol, un any més, consta de diverses fases, que s’activaran quan el CECAT en base a les previsions emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), emeti avisos de risc per calor, que en el cas de Tarragona el llindar, per calor intensa diürna és de 34,2 ºC i per calor molt intensa quan es superin 36’2 ºC. Per que respecta a calor intensa nocturna és de 24,5 ºC i per calor molt intensa quan es superin 26’5 ºC.
El protocol consta de quatre fases en les que de forma genèrica s’inclouen la preparació, seguiment, avisos de calor intensa o molt intensa diürna / nocturna, de duració inferior a tres dies consecutius, avisos de calor intensa o molt intensa diürna / nocturna de duració igual o superior a tres dies i per últim l’anàlisi final de campanya.
Refugis climàtics
Així mateix, Protecció Civil també ha recuperat el projecte dels refugis climàtics, que estaran a disposició de la ciutadania a través del mapa i de recursos comunicatius; deixant clar que és un espai habilitat durant l’horari d’atenció al públic que permet que una persona pugui refer-se d’un cop de calor o una indisposició, causada per les altes temperatures.
Es comptarà amb 32 espais, tan interiors (edificis municipals) com exteriors (parcs) i accessibles que, durant els episodis climàtics extrems, proporcionen confort tèrmic descans i seguretat a la població. “Respecte a l’any passat hem definit encara millor les condicions, ja que els refugis han de ser confortables tèrmicament, tenir una bona accessibilitat i disponibilitat d’aigua potable” ha finalitzat la consellera.