El Congrés Tècnicocultural del Romesco de Tarragona ha tancat la seva primera edició amb un balanç molt positiu. Durant dues jornades, el Palau de Congressos ha acollit més de 200 participants entre cuiners d’alta cuina, investigadors i professionals del sector gastronòmic.
L’esdeveniment, organitzat pel Patronat Municipal de Turisme i finançat amb fons europeus Next Generation, ha posat el focus en projectar la ciutat com a capital mundial del romesco. Tot i l’èxit, el comitè científic ha remarcat que cal continuar treballant perquè el plat sigui un element central del relat cultural i gastronòmic de Tarragona.
Un congrés amb protagonistes de prestigi
El programa ha reunit noms de primer nivell. Eduard Xatruch (Disfrutar, 3 Michelin), Jordi Vilà (Alkimia, 1 Michelin), Rafel Muria (Quatre Molins, 1 Michelin) o Vicent Guimerà (L’Antic Molí, 1 Michelin) han compartit escenari amb acadèmics com Xavier Medina (Càtedra UNESCO) i Toni Massanés (Fundació Alícia).
A més, hi ha hagut espais de degustació amb vins de la DO Tarragona i olis de la DOP Siurana. La sessió “Gastrosàvies” ha donat protagonisme a les dones que han transmès el saber popular de l’elaboració del romesco.
Tarragona es creu el seu tresor gastronòmic
Durant la cloenda, l’alcalde Rubén Viñuales ha assegurat: “Alguns ens deien que estàvem bojos per fer aquest congrés, però bojos estaríem si no ho haguéssim fet. Ha estat un èxit i no volem que sigui flor d’un dia”.
La consellera de Turisme, Montse Adan, ha afegit que el congrés ha servit “per assentar les bases d’un camí amb accions concretes que cal continuar des de demà mateix”. També ha remarcat que “tenim un tresor que és el romesco i ens ho hem de creure”.
Per la seva banda, el president del comitè científic, Txaber Allué, ha destacat que “ens han posat deures i ens han donat solucions”. Alhora, el representant de la Generalitat, Joan Gòdia, ha confirmat “el compromís sincer” del Govern amb futures edicions.
Internacionalització i futur
El congrés també ha mirat cap enfora. El cuiner italià Roberto Panizza, referent mundial en la promoció del pesto genovès, ha exposat estratègies per internacionalitzar una salsa tradicional i convertir-la en element identitari.
Amb aquesta visió, Tarragona vol situar el romesco no només com a recepta popular, sinó també com a símbol gastronòmic i cultural. L’Ajuntament ja ha confirmat que el congrés tindrà continuïtat i que el 2026 tornarà a celebrar-se.