Arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han descobert una torre de vigilància d’època romana al jaciment de l’assut de Tivenys. Es tracta d’una construcció militar defensiva del segle I a.C. que s’hauria fet servir durant les guerres Sertorianes, que van enfrontar Sertori i Sul·la. La troballa s’ha fet en el marc del projecte ‘Evolució de l’ocupació del territori al curs inferior de l’Ebre durant la Protohistòria”, durant la campanya arqueològica duta a terme enguany. Així, s’ha pogut delimitar una estructura situada davant la porta monumental d’època ibèrica i s’han recuperat materials com monedes i objectes. La torre hauria servit per protegir el pas fluvial de Barrufemes, situat a Tivenys, i estratègic en el conflicte.
“Estem davant d’una de les poques construccions documentades de l’època sertoriana a casa nostra, i això ens permet aprofundir en una etapa poc coneguda del procés de romanització del territori”, ha explicat Jordi Diloli, investigador principal del projecte i director de les excavacions, conjuntament amb Ivan Cots, també professor de la URV. La confirmació d’aquesta cronologia i funció podria aportar dades inèdites sobre el paper estratègic de l’Ebre en el context bèl·lic de la República romana i obriria noves línies de recerca sobre el control del territori i la resistència indígena durant els primers decennis de presència romana efectiva.
Entre les troballes més destacades de la campanya hi ha un anell amb pedra d’ambre (datat al segle I a.C.), diverses monedes i un ullal d’ós, un animal forani que reforça la idea d’un context militar i d’intercanvi en temps de guerra.