En Comú Podem presentarà en el proper ple de l’Ajuntament de Tarragona, que se celebrarà aquest divendres, una moció per a la implementació d’una seu permanent del museu de matemàtiques a la ciutat. Dita moció la presenten conjuntament amb l’Associació del Museu de Matemàtiques (MMACA), l’AFFAC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya), l’AFA de l’Escola Marcel·lí Domingo de Sant Pere i Sant Pau, l’AFA Escola Saavedra, l’AFA de l’Escola l’Arrabassada de Tarragona, l’AFA de l’Escola el Miracle, l’AFA de l’Escola Sant Pere i Sant Pau, l’Escola Cèsar August de Tarragona, la Secció de Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili, el Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili, l’Associació de Professors de Matemàtiques de les Comarques Meridionals, i l’Associació per les Altes Capacitats ATHENA.
Consideren que les matemàtiques són molt més que números: és geometria, és estadística, és argumentació i raonament, és resolució de problemes i reptes. Per això, Les iniciatives que busquen apropar aquesta ciència a tots els públics, fer-la més accessible a tothom i generar un empoderament de la persona a través d’aquesta, són accions que ens ajuden a tenir una ciutadania més formada i amb més eines per afrontar les situacions vitals.
A Catalunya la impulsora és la MMCA (Associació per promoure i crear un Museu de Matemàtiques a Catalunya), amb l’objectiu de divulgar i estimular una imatge social positiva de les matemàtiques, i amb la finalitat de crear una xarxa d’exposicions permanents. El coneixement matemàtic és, especialment a dia d’avui, essencial. La MMACA és una associació sense ànim de lucre, declarada d’utilitat pública per la resolució JUS 1189/2012 i impulsada per professionals de l’ensenyament que té com a objectiu, entre altres projectes, el de desenvolupar un museu de matemàtiques. Actualment, i des de 2014, te una exposició permanent a Cornellà. Alhora, també realitzen exposicions itinerants per apropar-se als diferents territoris, entre ells, Tarragona. N’han organitzat més de 50 des de 2008.
Les dades parlen per si soles, les exposicions itinerants han tingut molt bona rebuda i xifres molt altes de participació. Com a mostra, a Tarragona, on va estar al 2019 durant tres mesos, va tenir més de 18000 visites, més del doble de la següent exposició més visitada (que també va ser la mateixa exposició itinerant del museu de matemàtiques que es va fer a l’any 2017, amb 8000 visites). El seu model ha estat exposat a diferents museus en l’àmbit internacional, entre els que destaca el museu de Nova York, que actualment té una sala dedicada al material recollit al museu de Cornellà.
Acostar les matemàtiques d’una manera planera no només té efectes evidents en les capacitats matemàtiques de les persones usuàries, sinó que també té efectes empoderadors. Actualment, seguim patint la masculinització del itineraris professionals de l’àmbit científic-tecnològic. Els prejudicis i estereotips encara imperants, unides al major nombre de professionals masculins i la falta de referents suposen una barrera per l’entrada de dones en aquests àmbits. De fet, els estudis indiquen que les dones tenen iguals resultats que els homes en les àrees de ciències, però que experimenten més sensació d’angoixa, estrès i inseguretat envers aquestes matèries. Una barrera que reprodueix la masculinització de les professions i la distància percebuda per les dones en el treball en aquests àmbits.
Treballar per la incorporació de més dones en aquest àmbit és treballar per la reducció de la bretxa salarial, ja que solen ser professions amb sous mitjans més alts i amb unes carreres professionals més estables.
Alhora, cal que tots aquests coneixements també s’universalitzin i es facin accessibles per totes les persones, independentment de les seves capacitats. El museu de matemàtiques, tal i com està plantejat, permet la millora del coneixement a través de l’experiència a tot tipus de persones, adaptant-se a la capacitat de cadascuna. Per tant, és una iniciativa ja adaptada a les diversitats, amb un alt potencial per empoderar a les persones amb dificultats a nivell sensitiu.
La consellera d’En Comú Podem, Carla Aguilar-Cunill es mostra esperançada en què aquesta moció sigui aprovada al ple de divendres a l’hora que espera que el govern de la ciutat implementi la mateixa, a la brevetat més gran possible, destaca que En Comú Podem ha defensat aquesta proposta des de fa molt temps, que ha generat molta il·lusió, de fet, portaven aquesta proposta al programa electoral de les municipals del 2019, també aprofita per donar les gràcies a totes les entitats i col·lectius que signen aquesta petició per la tasca diària que fan.
Per últim la impulsora de la moció, Begoña Periañez Navarro, (Professora de Matemàtiques a l’institut Tarragona) agraeix a totes les signants de la moció, a la consellera i al Grup Municipal d’En Comú Podem per portar al ple de Tarragona aquesta iniciativa. Per últim, Begoña recorda la frase de Hipatia de Alejandría, filósofa, matemàtica i dona lliure: “Defiende tu derecho a pensar, porque incluso pensar de forma errónea es mejor que no pensar”, i considera que aquesta iniciativa pot ser “Un legado de Hipatia de Alejandría para las futuras Hipatias.