Subscriu-te

Els usuaris freqüents de tren tenen més símptomes d’ansietat, depressió i malestar físic

Aquestes són les primeres conclusions d’un estudi desenvolupat per un equip investigador del Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a petició de la plataforma Dignitat a les vies, que ha analitzat si la crisi ferroviària afecta al benestar emocional dels usuaris.

PUBLICITAT

En concret, un 88% dels usuaris del tren assegura que la crisi ferroviària afecta la seva qualitat de vida. Aquestes persones han informat d’un augment de símptomes d’ansietat, depressió i malestar físic arran de la situació, en comparació amb la mitjana de la població.

Per exemple, pel que fa als símptomes d’ansietat, mentre la puntuació mitjana de referència és de 3,56 (en una escala de 0 a 20), els usuaris freqüents obtenen una mitjana de 8,69 i, els esporàdics, de 7,86. En el cas de la depressió, la mitjana de referència és de 5,32, però els valors dels usuaris se situen per sobre dels 8 punts. Les somatitzacions també s’incrementen notablement: dels 4,26 punts de referència es passa a 8,38 en el cas dels usuaris freqüents.

Entre les preguntes formulades, una de les més directes sobre la situació actual demanava quantes de les últimes cinc vegades que s’havia agafat el tren aquest havia arribat tard. El 80% dels usuaris assegura que el servei arriba tard “més de la meitat de les vegades”, i gairebé la meitat afirma que arriba tard “sempre”.

Per arribar a aquests resultats l’estudi ha comptat amb les respostes de 695 persones d’entre 16 i més de 80 anys, una mostra força diversa pel que fa al gènere, orientació sexual, situació laboral o nivell d’estudis. Tot i això, l’equip investigador assenyala que caldria augmentar la presència d’homes i de persones nascudes fora d’Espanya per fer encara més representativa la mostra.

PUBLICITAT