‘Ensenya’m la llengua’, el llibre que recupera el llenguatge col·loquial de l’àmbit de la salut

‘Ensenya’m la llengua’, el llibre que pretén recuperar el vocabulari popular i col·loquial en català de l’àmbit de la medicina i la salut. Es presentarà aquest dimecres a les 18h a la seu del Col·legi de Metges de Tarragona, amb la presència de l’autor, el doctor Antoni Beltran. 

PUBLICITAT

El doctor Beltran ha explicat a Ràdio Ciutat de Tarragona que porta tota la vida amb una llibreta a la mà, on sempre ha apuntat paraules i expressions referents a la salut i al cos que han acabat formant part d’aquest llibre. Està establert a Sant Feliu de Guíxols des de fa 30 anys, però ha incidit que aquesta tasca de recopilar vocabulari, va començar al Camp de Tarragona, on va viure durant 11 anys. Des de fa 7 o 8 anys que fa xerrades sobre la llengua a la consulta a la zona de Girona. En certa manera, ‘Ensenya’m la llengua’ és el resultat d’aquestes conferències.

Al llibre s’hi troben dites, paraules i expressions que es poden fer servir a la consulta per expressar què li passa al pacient. Antoni Beltran considera que la gent a partir de la mitjana edat coneix més aquest vocabulari, i per això, a part del sector sanitari, vol fer arribar el llibre a les escoles. Creu que la desconeixença porta a expressar-se en castellà, quan realment no caldria, perquè són expressions que també existeixen en català correcte. 

El doctor Beltran també ha destacat que, com totes les llengües, el català té diferents registres en funció de la zona. Al llibre ‘Ensenya’m la llengua’, ha fet un esforç per “recopilar el màxim d’informació de tot el territori”. 

PUBLICITAT