Joventut en standby

Des del començament de la pandèmia s’ha parlat en diverses ocasions dels joves. La majoria de cops no de forma positiva, o a vegades també per temes relacionats amb els estudis. La COVID-19 ha fet que el nostre dia a dia hagi canviat per complet, i això també ho viu la societat més jove. 

PUBLICITAT

El confinament, el tancament de bars, cinemes, teatres, sales de concert, restaurants i discoteques o no poder-se moure del municipi s’han rebut de diverses maneres. Tot plegat afecta i ha afectat el caràcter. És el cas de l’Ana Llatse, estudiant de primer de carrera, que explica que se sent trista o enfadada.

Reconeix que és una època estranya i que la incertesa constant no ajuda. Per la seva banda la Xènia Serra, una altra noia de 20 anys, comenta que no sap definir com se sent.

Davant tot això Maria Concepció Torres, doctora en pedagogia i Presidenta de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, comenta que “és normal”. A més creu que “de situacions senzilles que en un altre context resoldrien fàcilment ara és un món”.

La socialització és molt important durant tota la joventut, i ara s’ha vist reduïda exponencialment. Així ho reconeix Serra.

Serra a més admet que només queda amb aquelles persones més properes, i que amb les altres fan, bàsicament, videotrucades.

L’Ana Llatse també reconeix que ha reduït molt la seva vida social.

Llatse a més ha començat la carrera d’infermeria enguany. Una carrera que en circumstàncies normals seria presencial, però que, de moment, l’estan fent en línia. 

A més només fan dues hores de pràctiques cada 15 dies, pels grups bombolla, cosa que “troba insuficient” perquè és un ofici “de contacte amb altres persones i tècnic”. 

En aquest sentit la doctora en pedagogia creu que és necessari que la gent jove es trobi, ja que és una època de crear moltes relacions. 

Torres no està d’acord en l’afirmació que la majoria de joves són irresponsables i no es preocupen per la situació actual de la pandèmia. De fet considera que la majoria té molta consciència.

Pel que fa a la socialització afirma que “ara és molt més complex” i això provoca canvis en les persones. 

És evident que la pandèmia ja està tenint unes conseqüències socials i econòmiques importants. Segurament comportarà canvis socials que ara mateix desconeixem. Però també s’haurà de veure quina és la resposta de la població més jove un cop es pugui recuperar la interacció que hi havia abans.

PUBLICITAT