Així com en altres indrets Tarragona compta amb un programa per prevenir la mutilació genital femenina. Es tracta d’un programa que es va posar en funcionament fa més d’un any i mig i que aquest febrer presentava un protocol per coordinar tots els agents i evitar aquests casos. L’objectiu és detectar quan es vol dur a terme la pràctica. Per això els pares signen un document on es comprometen a no mutilar les filles per molt que vagin al país d’origen. Ana Santos, Consellera de Serveis a la Persona, ha explicat que aquest pla ha aconseguit “traspassar les fronteres de la ciutat”.
La Consellera reconeix que és un cas aïllat, però que si això “surt de les fronteres de Tarragona és molt positiu”.
El principal objectiu era augmentar el nombre de famílies que signaven els documents, que el passat mes de febrer eren 42. Tot i això la consellera ha volgut deixar molt clar que l’important no és la xifra, sinó que el seu objectiu és assolir tants compromisos com nenes en risc de ser mutilades. A la ciutat hi ha unes 166 nenes que estan en risc: 77 són nigerianes, 44 senegaleses i 24 de Gana. Amb tot plegat Santos ha explicat que la detecció és molt important i per això s’han d’implicar tots els agents. Des de les escoles fins a la població que pensa que pot estar davant un cas. Segons la Consellera “val més investigar i desmentir que s’acabi produint la mutilació”.
Cal destacar que enguany al Camp de Tarragona s’han portat a jutjat dos casos de mutilació genital femenina. Això comporta greus problemes per a la salut de les nenes mutilades, a més de vulnerar tots els seus drets.