Per primera vegada, la Guàrdia Urbana entra al Pla de Gèneres i Igualtat d’Oportunitats de l’Ajuntament de Tarragona. És un pas important per al cos policial perquè això representa assumir uns compromisos per promoure la igualtat de tracte i d’oportunitats entre la plantilla. D’aquesta manera, es faran els canvis organitzatius necessaris perquè tant dones com homes puguin desenvolupar plenament les seves carreres professionals i garantir així que no es produeix cap discriminació per raó de gènere.
Per complir amb el que estableix el pla, la Guàrdia Urbana ha d’implementar diferents accions específiques com la creació de llocs de treball amb criteris de neutralitat de gènere, la inclusió d’agents femenines a totes les unitats i dispositius operatius i la composició de patrulles de manera equilibrada.
A més, es reforçarà la presència femenina en els òrgans de decisió, incorporant una agent a la Mesa de Direcció de la Guàrdia Urbana per assegurar una perspectiva de gènere en la presa de decisions estratègiques.
Aquesta incorporació al pla d’igualtat reforça un dels objectius que es va marcar l’Intendent Cap de la Guàrdia Urbana, Manel Vázquez, quan va assumir-ne la direcció, que “és la feminització de la policia tarragonina”.
El cap de la policia local afirma que “hem anat guanyant terreny en aquest sentit perquè hem doblat el nombre de dones, actualment n’hi ha 36, però ens queda molta feina a fer en aquest sentit perquè encara no arribem a percentatges d’altres cossos policials estatals ni europeus”.
En aquest sentit, destaca que “en el projecte que estem desenvolupant ja estem treballant precisament perquè les diferències entre homes i dones que encara hi són es redueixin i la incorporació a aquest pla ens beneficia molt”.
Cal recordar que el Pla de Gèneres i Igualtat d’Oportunitats 2024-2027 de l’Ajuntament de Tarragona és el tercer que té el consistori i és d’aplicació al personal municipal amb l’objectiu de promoure la igualtat real entre dones i homes en l’administració municipal.