La presència de dones a la Universitat Rovira i Virgili (URV) es manté per damunt del sistema universitari públic de Catalunya (SUPC) i Espanya (SUPE). L’informe d’homes i dones elaborat per la URV mostra que, on més destaca la presència de dones l’any 2020, és a les aules. Així doncs, les estudiants representen un 59% dels matriculats, un 4% més que a Catalunya i a Espanya, on representen un 54%.
Tot i que les dones representen més de la meitat dels estudiants tant en estudis de grau com en els de màster i doctorat, és en els graus on podem observar una notòria superioritat en la presència femenina (60%). Respecte a aquestes dades, María José Figueras, rectora de la URV, reconeix que la tendència durant aquest últim any ha estat a la baixa, sobretot en els estudis de postgrau.
D’altra banda, les desigualtats de gènere persisteixen quan es tracta de l’ascens professional i la participació en els llocs de lideratge i presa de decisions. En concret, ho podem observar en la direcció de projectes (on ocupen un 41%), en grups de recerca (34%) i en direcció de tesis (41%). També ho fan si observem la quantitat de dones catedràtiques, on només suposen el 27% del total.
A més, la rectora de la universitat admet que en reconeixements com l’Honoris Causa o la permanència de professors emèrits, la presència de dones està per sota de la desitjada.
Finalment, Figueras destaca una lleugera millora en la quantitat de dones matriculades en graus de formació STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Aquest sector, tradicionalment masculinitzat, obté un interés creixent per part del sector femení.