La URV fa un pas endavant en la detecció de toxines marines perilloses sobretot de peixos globus

Un equip d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) ha aplicat una nova tècnica automatitzada que permet detectar components tòxics de forma més ràpida i eficient que amb els sistemes actuals. Els resultats d’aquesta recerca s’han publicat a la revista Marine Drugs.

PUBLICITAT

El canvi climàtic i la globalització han afavorit la proliferació de microalgues tòxiques i també l’arribada d’espècies invasores com el peix globus. Aquest és molt apreciat a la gastronomia oriental, però el seu consum pot esdevenir mortal. Recentment, s’han detectat al Mediterrani individus de diferents espècies de peix globus altament tòxiques, fent imprescindible l’ús de tècniques que permetin una detecció ràpida de la presència d’aquestes toxines del medi marí.

Per a la recerca, els investigadors, van obtenir mostres a Grècia, als quals van aplicar una tècnica anomenada patch clamp automatitzat (APC). Aquest nou sistema utilitza cèl·lules que fan la funció de sensors per detectar la presència de toxicitat. Segons l’investigador del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV, Francesc Sureda, l’avantatge d’aquesta tècnica radia en detectar toxines desconegudes i la versatilitat del sistema. 

PUBLICITAT