Subscriu-te

La URV i Repsol impulsen clubs de ciència per a joves d’entorns socioeconòmics menys afavorits

Els estudiants d’entorns desafavorits compten amb menys probabilitats de progressar en carreres científico-tècniques, ja que tenen menys connexions familiars i comunitàries amb la ciència. El projecte IncluSTEAM, que ha arribat a la quarta edició, vol fer front a aquesta problemàtica i ja s’han iniciat accions relacionades amb el foment de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, les arts i les matemàtiques (STEAM) per a estudiants d’ESO de centres amb entorns socioeconòmics desafavorits més allunyats de la ciència i la tecnologia.

PUBLICITAT

Els tres centres que hi participen estan situats en comunitats amb població vulnerable. El projecte està coordinat per la divisió de divulgació de la ciència a les escoles juntament amb el grup de recerca Impacte Social i Educació de la URV i ha rebut el finançament de Repsol.

Els objectius del projecte se centren en promoure els coneixements, les competències i les vocacions STEAM a col·lectius tradicionalment allunyats d’aquest àmbit, afavorir la igualtat d’oportunitats i la integració social, contribuir a la reducció de l’abandonament escolar i desenvolupar competències transversals de treball en equip, col·laboració, foment de la creativitat i esperit crític.

Durant les accions s’avalua l’impacte del projecte sobre les vocacions científiques futures. Els destinataris de la iniciativa són 60 joves estudiants de 1r i 2n curs de la ESO d’una escola/institut comunitat d’aprenentatge i dos Instituts d’Educació Secundària de la demarcació de Tarragona que es caracteritzen per estar ubicats en barris amb famílies de renda baixa, amb elevada immigració i diversitat cultural.

El projecte, que compta amb el finançament de REPSOL, el coordina la divisió de divulgació de la ciència a les escoles i l’avaluació la realitza la
investigadora Maite Novo, del grup de recerca Impacte Social i Educació de la URV. S’ha implementat un programa extralectiu en format de “Club de Ciència”, amb una durada de 8 sessions que s’imparteixen entre els mesos de gener a maig.

Aquest tipus de clubs es basen en oferir experiències del món real on s’aborden les matèries STEAM amb diferents aproximacions metodològiques, en aquest cas combinant la metodologia d’aprenentatge basat en la indagació i el procés de disseny en enginyeria. El més important és que es generen en un entorn atractiu i permeten a tots els participants explorar les matèries STEAM de forma imaginativa i creativa.

La creativitat, el treball en equip i la consecució d’un objectiu comú són les característiques clau d’aquest tipus d’iniciatives. Aquesta iniciativa se suma als diferents projectes impulsats pel grup de recerca Impacte Social i Educació que s’han desenvolupat per a apropar la ciència i incrementar el capital científic de joves i adolescents en risc d’exclusió social.

PUBLICITAT