El metge del CAP Constantí, Enric Aragonés, constata en un estudi publicat a la revista Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health l’increment alarmant de trastorns mentals entre adolescents i joves a Catalunya, amb la depressió com un dels problemes més significatius.
Segons les dades analitzades entre 2008 i 2022 en aquest estudi, la incidència de trastorns depressius s’ha incrementat més del doble, “una tendència que es va veure extraordinàriament agreujada durant la pandèmia de la covid-19, en què es van assolir taxes d’incidència sense precedents”, explica l’expert en depressió en pacients d’atenció primària i especialista de medicina familiar i comunitària del CAP Constantí. Aragonés també és investigador de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS Camp de Tarragona i de l’IDIAP Jordi Gol.
El metge ha subratllat la importància de l’atenció primària en evitar un abordatge “excessivament de caràcter psquiàtric” dels casos de depressió.
El metge ha recordat que en moltes situacions el pacient necessita una “escolta activa i acompanyament” per ajudar-lo a gestionar les dificultats que afronta.
L’estudi, basat en més de dos milions d’històries clíniques de l’atenció primària de Catalunya, posa en evidència la necessitat d’enfortir els serveis d’atenció primària per donar una resposta efectiva a aquesta problemàtica. Les dades mostren que, només l’any 2022, es van registrar 471 casos nous de depressió per cada 100.000 persones l’any en joves d’entre 10 i 24 anys.