Subscriu-te

Un macroprojecte de salut arrenca al Camp de Tarragona

Comença a l’àrea del Baix Francolí la Cohort IMPaCT, un macroestudi d’àmbit estatal que pretén determinar perquè la població emmalalteix. Es busca entendre millor l’origen de les principals malalties i així saber tractar-les i prevenir-les de la manera més eficaç possible.

PUBLICITAT

El director de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol) i investigador principal del projecte, Josep Basora Gallisà, explica que això s’aconseguirà fent un seguiment exhaustiu de salut durant els següents vint anys a 200.000 persones, d’entre 16 i 79 anys, representatives de la població espanyola i escollides de manera aleatòria. En concret hi haurà 24.000 a Catalunya i 4.000 a Tarragona. S’escull aquesta àrea del Baix Francolí per començar l’estudi per l’experiència prèvia en la realització amb èxit d’altres cohorts de dimensions menors, en col·laboració amb la URV i l’Hospital Sant Joan. La directora assistencial d’atenció primària ICS Camp de Tarragona, Olga Ochoa, es mostra entusiasmada amb la proposta i comenta la seva importància:

Les dades recollides serviran per crear una gran base de dades i models de predicció equivalents als del Regne Unit, França i Alemanya. L’estudi es focalitzarà també en com influeixen les desigualtats socioeconòmiques i la salut mental en el benestar de la població.

Aquesta setmana ja s’ha començat a trucar als ciutadans per participar en l’estudi. Marina Esquerrà Parés, investigadora IDIAPJGol i coordinadora d’IMPaCT Catalunya, ha manifestat la bona rebuda per part de la població i la necessitat d’una implicació multitudinària.

PUBLICITAT