Subscriu-te

Mentre el masclisme es transforma, el feminisme persisteix

Julia Salander i Carla Galeote omplen el Palau de Congressos  per finalitzar el pre-Teta 2025 amb un debat sobre la violència masclista en nous formats

Els nous discursos masclistes s’estenen avui a través de canals com les xarxes socials. Aquesta va ser una de les idees clau que van emergir durant el segon debat pre-TeTa, celebrat dijous 22 de maig a la sala Eutyches del Palau de Congressos de Tarragona. Una trobada que va omplir butaques, majoritàriament de dones, i que es va convertir en un espai d’empoderament, esperança i lluita compartida contra el masclisme estructural.

PUBLICITAT

L’acte va estar conduït per dues veus joves però ja referents del feminisme a nivell estatal: l’activista digital formada en dades, Julia Salander, i l’advocada i divulgadora feminista Carla Galeote. Amb un to directe i compromès, van obrir debats incòmodes, van llençar preguntes al públic i van provocar una participació activa. Un dels moments més colpidors va ser quan van preguntar si alguna de les assistents havia patit violència masclista. Poques mans van quedar abaixades.

Com a generació que ha crescut amb Internet, les activistes van centrar part del debat en les noves formes de masclisme, el nous discursos negacionistes i l’assetjament a l’internet. Galeote va denunciar la impunitat de l’assetjament a les xarxes socials, afavorit per l’anonimat dels perfils, i va proposar fórmules legals per limitar-ne l’abast.

Tot i els avenços en la identificació de les violències, les dades encara són alarmants. Només un 8% de les dones que pateixen violència sexual a Espanya ho denuncien. Les ponents van apuntar com a causes la manca d’educació sexual, la normalització de la pornografia i la persistència de la cultura de la violació. També es va posar sobre la taula una dada espantosa: 1 de cada 4 infants ha patit algun tipus d’abús sexual. Per això posàven enfasi en construir una cultura del consentiment des de la infància.

Un dels objectius de la sessió era remarcar que el feminisme, ha de ser intergeneracional, així ho assenyalava Carla Galeote.

Plataformes com OnlyFans no hi eren per les feministes d’abans. Així que les noves van poder tractar qüestions polèmiques com el paper de les dones en pàgines com aquesta, o bé la prostitució. Es van debatre sobre casos d’agressors en diferents àmbits, com va ser el d’àmbit polític d’Íñigo Errejón que va servir per acabar dient: “el masclisme no entén de dretes ni d’esquerres”.

La sessió va ser viscuda com un espai de catarsi col·lectiva, d’identificació i de força compartida.  I les assistents van sortir amb la sensació d’haver compartit un moment de germanor i sororitat. Fins i tot, algunes van alçar la veu i van denúnciar la seva agressió.

L’acte, organitzat pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i l’Ajuntament de Tarragona, va comptar amb la intervenció de la consellera d’Igualtat, Cecilia Mangini. La consellera remarca l’objectiu de les jornades pre-Teta.

I aquest només ha estat el pròleg. El pròxim 30 i 31 de maig torna el festival feminista TeTa, que celebrarà la seva quarta edició als jardins del Camp de Mart. Un cap de setmana per reivindicar la presència femenina als escenaris, amb un cartell de luxe encapçalat per Rosario i Zahara, acompanyades d’artistes com Clara Peya, Ouineta, Elena Garcia, Roserona i Les Que Faltaband. Dos dies de música, feminisme i cultura per continuar fent sororitat des dels altaveus.

PUBLICITAT