Que hem de fer amb les persones que pateixen depressió?

El 13 de gener és el Dia Mundial Contra la Depressió, una patologia present en el 6% de la població. La pandèmia i les seves conseqüències ha augmentat la presència d’aquesta patologia, però molts cops no sabem com identificar-la i que fer per a acompanyar a aquells que la pateixen.

Depressio
PUBLICITAT

La Dra. Gentzane Carbajo, Doctora en Psicologia i psicòloga clínica, membre de la Junta Rectora de la Delegació Territorial de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i psicòloga del Centre MQ Reus, indica que és important “tenir en compte que és una malaltia”, i no titllar de febles als afectats. A més la doctora destaca la importància de “no intentar aconsellar i limitar-nos a l’acompanyament i veure que necessita l’altra persona”.

Carbajo explica com la família i els amics són un dels tres pilars per la recuperació de la depressió, juntament amb la psicoteràpia i els tractaments farmacològics. La doctora manifesta que ha augmentat la inversió en la salut mental, però “estem molt lluny de tenir un sistema digne per abordar aquestes patologies”.

Hem de tenir en compte que aquesta patologia “augmenta les possibilitats de suïcidi en aquells que la pateixen”, una causa de mort que és per sobre de la Covid-19. En el vessant positiu Carbajo assegura que “tenint en compte els tres pilars es pot aconseguir una bona recuperació de la malaltia”. Per això reclama “un bon sistema que les garanteixi”.

PUBLICITAT