Subscriu-te

Relacionen una major diversitat alimentària amb un menor risc de mortalitat en persones grans

La biodiversitat alimentària, entesa com la varietat d’espècies diferents que formen part de la dieta habitual, pot tenir un paper clau en la prevenció de malalties cròniques i una major longevitat.

PUBLICITAT

Així ho suggereixen les dades d’una recerca publicada recentment a la revista Science of the Total Environment, liderada pel Grup Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental (ANUT-DSM) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), en el marc del projecte PREDIMED.

L’estudi ha analitzat els hàbits alimentaris i diferents paràmetres de salut de més de 7.200 persones entre 60 i 80 anys amb elevat risc cardiovascular, a qui se’ls va fer un seguiment durant una mitjana de sis anys.

A través de qüestionaris alimentaris validats i eines estadístiques avançades, l’equip investigador va avaluar el nombre d’espècies diferents consumides mitjançant un indicador nou denominat Riquesa d’Espècies Dietètiques (DSR), que estima el nombre d’espècies animals i vegetals diferents incloses a la dieta habitual. Posteriorment es va avaluar el risc de mortalitat en funció d’aquest indicador.

Els resultats apunten a què aquelles persones que consumien una major diversitat d’espècies presentaven un risc significativament menor de morir per qualsevol causa. En concret, per cada espècie addicional consumida de manera regular, el risc de mortalitat general es va reduir en un 9%, el de malaltia cardiovascular en un 7% i el de càncer en un 8%.

PUBLICITAT