Santa Tecla comptarà amb un Punt Lila i Arc Iris per combatre agressions

La consellera de Serveis Socials, Feminismes i LGTBQ de l’Ajuntament, Carla Aguilar-Cunit, ha  exposat en roda de premsa la campanya “Respecta” que té com objectiu la prevenció de conductes sexistes en l’oci nocturn, i que coincideix amb l’inici de les festes de Santa Tecla, per tal d’aconseguir uns codis de comportament més respectuosos i igualitaris. 

PUBLICITAT

Per les festes d’enguany es tornarà a disposar de la carpa  Punt Lila i Arc Iris per atendre i acompanyar totes aquelles persones que pateixin o visualitzin una agressió sexista o LGTBIfòbica. El Punt Lila estarà atès de forma permanent per dues persones voluntàries especialitzades del Komando Nits Q -en comunicació amb la Guàrdia Urbana- més altres sis que es mouran per l’entorn festiu.

A més, al Punt Lila i Arc Iris es distribuirà  material de merchandising. 

El punt Lila i Arc Iris estarà present en les actuacions següents de la Festa Major de Tarragona:

Dia 13: la Crida a les festes, plaça de la Font, l’equip Komando Nits Q, de 18 a 20.30 hores.

Dia 14: concert de l’Anella Mediterrània, el Punt Lila i Arc Iris, i l’equip de Komando Nits Q, de 22.30 a 2.30 h.

Dia 16: concert de la plaça de la Font, el Punt Lila i Arc Iris, i l’equip de Komando Nits Q, de 22.30 a 2.30 h.

Dia 20: concert de la plaça de la Font, el Punt Lila i Arc Iris, i l’equip de Komando Nits Q, de 22.30 a 2.30 h.

Dia 22: jardins del Camp de Mart, el Punt Lila i Arc Iris, i l’equip de Komando Nits Q, i també a la revetlla de la plaça de la Font, l’equip de Komando Nits Q, de 22.30 a 3 h. 

La campanya actual s’ha elaborat tenint en compte les propostes sorgides d’un grup de treball amb joves i professionals de diferents  àmbits. 

La consellera de Serveis Socials, Feminismes i LGTBQ de l’Ajuntament, Carla Aguilar-Cunit,  ha explicat que s’ha fet la revisió del  missatge “Respecta’m” i s’ha canviat per “Respecta”. L’objectiu inicial de la campanya i del logotip ha estat sempre l’empoderament de la dona i la consciència col·lectiva, i el rebuig a situacions agressió o conductes quotidianes incorrectes i sexistes. La forma verbal “respecta’m” ens trasllada immediatament a un subjecte femení com a subjecte d’enunciació, el qual demana respecte -als homes- perquè cessin les conductes sexistes. “Aquest fet no és intranscendent perquè es transfereix la responsabilitat principal de la prevenció a les dones, en comptes de fer èmfasi els homes per a que deixen de reproduir aquestes conductes, tal com recomanen les persones professionals que treballen en aquest àmbit”, ha manifestat la consellera Carla Aguilar-Cunill.

“És necessari canviar d’òptica per deixar de fer campanyes centrades en la víctima per començar a centrar-nos en les persones agressores que, en tot cas, encarnen el masclisme i un sistema patriarcal que es l’eix del problema en el que hem de centrar-nos”.

“Pensar en “respecta” apel·la a la ciutadania en general i a les persones agressores en particular. D’aquesta manera té sentit que totes i tots portem la polsera”. 

Per tant,  la nova línia de la campanya té en compte les recomanacions de l’avaluació. Durant Santa Tecla conviuran materials on encara es pot veure el logotip de “respecta’m” amb altres on ja s’ha actualitzat, sent aquestes festes un moment de transició per la campanya.

D’altra banda, ara hi ha missatges més directes a situacions relacionades amb les violències masclistes especialment en les relacions afectives. Els missatges se centren en accions quotidianes de les persones en les seves relacions afectives. Posen de manifest conductes de control, de menyspreu i de força en situacions que es donen habitualment en les relacions afectives de les persones.

S’han editat nous materials com:  cartells, díptics, penjadors i punts de llibres, etc. La distribució es realitzarà  durant les festes, en les sortides de Komando NitsQ, en els tallers que es realitzen als instituts, etc. 

Cal recordar que davant d’una agressió sexista i/o LGTBIfòbica hom pot trucar als telèfons següents: Guàrdia Urbana, 092; Emergències, 112;  Línia d’atenció de dones en situació de violència, 900 900 120.

PUBLICITAT