Un estudi impulsat per Stop Creuers conclou que l’aire dels ports de Tarragona i Barcelona supera els límits fixats per la Unió Europea i l’Organització Mundial de la Salut en òxids de nitrogen (NOx) i diòxid de nitrogen (NO2).
L’espigó del moll de Balears del port tarragoní ha registrat una mitjana de 50 micrograms per metre cúbic (µg/m3), cinc vegades més que el llindar que estableix l’OMS i 2,5 vegades superior a la directiva europea que entrarà en vigor el 2030.
Stop Creuers ha mesurat la qualitat de l’aire en quatre ubicacions diferents: les grues històriques, el parc infantil del Serrallo, el Port Marina Tàrraco i l’espigó davant del Moll de Balears, on hi ha la terminal de Creuers.
A partir de les dades publicades, l’entitat reclama «mesures urgents i imprescindibles», com restringir l’accés als ports dels vaixells contaminants, prohibir l’ús de fueloils pesants en naus amarrades, reduir el nombre d’atracament de creuers, crear zones de baixes emissions portuàries i fer monitoratge continu de la contaminació.
El Port de Tarragona ha respost, a través d’un comunicat, que l’estudi anual elaborat per la URV determina que, un any més, «el recinte portuari no supera cap dels límits establerts per la legislació vigent».
També diu el Port que invertirà 33 milions d’euros fins al 2028 per a l’electrificació dels molls, un projecte que suposarà «una reducció dràstica de la presència de contaminants atmosfèrics» a l’aire.