La Fundació Mare Terra Mediterrània i la Universitat Rovira i Virgili detecten benzè i 1.3 butadiè per sobre dels nivells innocus als barris de Ponent de Tarragona. Unes partícules que també van detectar, tot i que a nivells normals, amb l’estudi del Polígon Nord fet per la UPC. Xavier Roca, director de l’estudi del Polígon Nord explicava la perillositat d’aquestes partícules.
Les xifres, segons les dues entitats, justifiquen la necessitat de fer un estudi epidemiològic al Camp de Tarragona, una reivindicació de la fundació ecologista. L’objectiu és descobrir quina és la qualitat de l’aire de l’entorn del polígon petroquímic sud de Tarragona.
Els resultats s’han extret després que la URV vagi instal·lar nou sensors als barris de Ponent de Tarragona per saber què es respira en aquesta zona. El mostreig ha mesurat la concentració mitjana de certs compostos orgànics volàtils (COVs) en períodes de 15 dies i, entre els resultats, destaquen els alts nivells de 1.3 butadiè i de benzè, tots dos reconeguts com a cancerígens.
Les dades mostren una tendència creixent de benzè i 1.3 butadiè al llarg de tots els mesos de l’estudi i que sobrepassen els acordats com a innocus per a la salut pública. Cal dir que la metodologia emprada en l’estudi de Mediterrània mostra els resultats en forma de mitjanes dels nivells obtinguts en 15 dies, per la qual cosa, no es poden determinar pics de contaminació.