Un estudi de la URV crea filtres de llum de gelatina per a aparells òptics

La recerca pionera del Departament de Química Física i Inorgànica de la URV, en col·laboració amb un restaurant de Salou, ha permès obtenir un material biodegradable, barat i molt versàtil. Concretament diferents filtres de llum de gelatina per a ser utilitzats com a lents d’aparells òptics, d’ulleres de sol, microscopis i càmeres. 

PUBLICITAT

Des de fa temps, l’investigador de la URV, Ramón Álvarez-Puebla, i el xef del restaurant de Salou Deliranto, Pep Moreno, treballen conjuntament. Álvarez-Puebla, expressa que “les làmines de gelatina són transparents i homogènies, fet que interessa molt, ja que un dels problemes principals era que les nanopartícules quan es col·locaven a la superfície, canviaven les propietats i no es podien controlar”. En canvi, amb la gelatina, tot i amb el canvi de temperatura, queda estable perquè aquestes nanopartícules no han tingut temps d’agregar-se i mantenen les propietats òptiques.  Es tracta de nanopartícules metàl·liques (d’or i plata). 

D’aquesta manera, cada film de gelatina creat en aquest projecte, té unes característiques diferents gràcies a les propietats concretes que li donen les nanopartícules aplicades (ultravioleta, infraroig…) i, en funció del que es busca, es combinen entre si. A més, es poden fer tan gran com calgui. Aquesta investigació innovadora també ha comptat amb la participació d’investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat de Vigo.  

PUBLICITAT