Un nou relat sobre els incendis posa el focus en les comunitats rurals i la seva realitat

El projecte Ruralim de la URV reflexiona sobre el canvi de discurs davant del foc: la necessitat de conviure-hi, adaptar-s’hi, ser resilient, preparar-se i recuperar-se quan els incendis apareguin. A més, s’ha evidenciat que el discurs de la resiliència està guanyant espai als mitjans de comunicació. Davant el llenguatge bèl·lic de “l’atac, els flancs o el polvorí”, les metàfores fixen el foc com un mostres, però hi ha llenguatges més sistèmics, ja que en aquest context d’emergència climàtica el foc forma part de l’ecosistema.

PUBLICITAT

L’objectiu és aconseguir un periodisme que conegui els entorns naturals i socioculturals, ja que en moltes ocasions, només es cobreix l’incendi en moments de crisi. El relat de resiliència requereix noves pràctiques com abordar temes de despoblació, l’abandonament de les activitats agrícoles i el silvopastoralisme en els canvis aplicats per fer front als focs futurs (gestió forestal i creació de franges de seguretat per les urbanitzacions).

A més, una de les altres claus per canviar el xip en el relat dels incendis és aproximar-se més a les comunitats rurals i a les seves realitats. Per tant, un periodisme local i atent als sentits de lloc, seria clau per aportar a la construcció de comunitats resilients. 

PUBLICITAT