Cultura destaca que la declaració de Ca l’Ardiaca com a BCIN dona més eines per garantir-ne la conservació

La declaració del palau medieval de Ca l’Ardiaca de Tarragona com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) dona més eines a les administracions perquè en puguin garantir la conservació.

Foto: ACN
PUBLICITAT

El director dels Serveis Territorials de Cultura al Camp de Tarragona, Ricard Ibarra, indica en declaracions a l’ACN que la conservació dels immobles catalogats recau en la propietat però facilita que els organismes públics puguin pressionar.

A més, en cas que l’immoble es posés a la venda o se subhastés, la Generalitat tindria un dret de tempteig, i el consistori fins i tot el tindria amb preferència. Amb tot, Ibarra confia que les dues administracions i la propietat “vagin de la mà” per “buscar solucions” al delicat estat del palau.

Ca l’Ardiaca fa més de deu anys que es troba apuntalat amb una gran bastida. El juny de l’any passat s’hi van haver de fer obres d’emergència. L’Ajuntament va actuar subsidiàriament i va invertir-hi més de 600.000 euros que, de moment, la propietat no ha retornat. L’opció de l’expropiació fa anys que sobrevola l’immoble.

Entre les opcions de futur l’ajuntament ha apostat perquè l’immoble aculli un Parador Nacional i ja n’ha parlat amb l’Estat. Ricard Ibarra explica que el fet que Ca l’Ardiaca ara sigui BCIN no ho dificulta.

El consistori voldria continuar ja amb la rehabilitació, però de moment està a l’expectativa de les decisions que prengui Desarrollos Arbe, propietària de l’edifici.

PUBLICITAT