Els regants del pantà de Riudecanyes temen quedar-se sense regar per la sequera

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes temen que amb el context actual d’extrema sequera no podran utilitzar l’aigua de l’embassament per regar aquest estiu. El pantà de Riudecanyes es troba al 8,87% de la seva capacitat, mentre que la de l’embassament del Siurana, des del qual es traspassa aigua cada any, és del 7,76%. El gerent dels regants de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats, ha explicat a l’ACN que enguany “no comptaran” amb el transvasament d’aigua i ha alertat que és una situació “molt crítica”. Si aquesta conjuntura es confirma, seria la primera vegada a la història que no es realitza. Ara hi ha 4.700 metres cúbics al pantà del Baix Camp i només seria suficient per abastir el municipi de Riudecanyes.

PUBLICITAT

Prats ha assegurat que aquesta situació que no s’havia donat mai. Cal remuntar-se a finals dels anys quaranta i inicis dels cinquanta, quan el pantà de Siurana no estava construït i no es feia aquesta connexió. En aquesta etapa es va produir també un període de sequera i el 1948 no es va poder utilitzar aigua de Riudecanyes per regar.

L’estiu passat, el Departament d’Acció Climàtica va aturar el transvasament perquè hi havia poca aigua a Siurana, però finalment a la tardor es va autoritzar el traspàs del recurs, tot i que no amb les quantitats inicialment acordades. L’any passat, el Siurana arribava al 30,01% de la seva capacitat i el pantà de Riudecanyes al 20,50%.

El pròxim 28 de març hi ha una reunió convocada amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per avaluar l’estat dels dos pantans i prendre una decisió sobre el transvasament. De moment, l’ACA no ha volgut fer declaracions sobre la situació actual.

El Govern va declarar la setmana passada la fase d’excepcionalitat del sistema Ter – Llobregat i de l’aqüífer del Fluvià Muga perquè les reserves es troben per sota del 27%. La declaració no s’ha fet, de moment, per al sistema de la zona del Baix Camp i del Priorat, tot i que els pantans de Riudecanyes i Siurana no arriben al 9% del volum total. De fet, són els embassaments catalans amb menys percentatge de capacitat actualment.

PUBLICITAT