El 76% de l’haixix comissat l’any passat a Catalunya va ser a Tarragona

El 76% de l’haixix comissat l’any 2022 a Catalunya es va interceptar a la demarcació de Tarragona, segons dades de la Guàrdia Civil. Des de principis d’any i fins a aquest novembre, el cos ha desarticulat cinc organitzacions dedicades al tràfic de marihuana. Aquestes actuacions s’han saldat amb 22.000 plantes confiscades, 50 detinguts i 35 escorcolls. En una entrevista a l’ACN, el tinent coronel de la comandància tarragonina, Jordi Verger, subratlla que han escapçat la cúpula d’aquests grups i que la pressió policial exercida ha fet que es desplacin cap a altres indrets. També assenyala que alguns dels arrestats són víctimes del tràfic d’éssers humans.

Foto: ACN
PUBLICITAT

Verger explica que l’haixix arriba via marítima des del nord d’Àfrica a les costes tarragonines i ebrenques. En el cas de la demarcació, diu que hi ha organitzacions que faciliten l’arribada i l’emmagatzematge d’aquesta droga, així com el seu transport, principalment, cap a Europa. “Tradicionalment, ens hem trobat amb organitzacions que ja van fent això i que juntament amb la pressió al sud d’Espanya, amb operacions especials contra aquest fenomen delinqüencial, ha fet que aquestes bandes busquin una altra vegada l’àmbit de Tarragona”, indica el responsable policial.

Per la qual cosa, indica, el 76% de l’haixix que es va comissar l’any passat a Catalunya es va interceptar a la demarcació tarragonina. En concret, van confiscar 7.852 quilograms d’aquesta substància l’any 2022 i en el que portem d’aquest any la xifra s’enfila als 9.965 quilograms. “Amb aquesta pressió feta a Tarragona hem pogut verificar que aquestes organitzacions han desplaçat les seves actuacions de descàrrega a altres províncies i, per tant, tenim constància de l’arribada d’haixix tant a la província de Barcelona, de Girona o també a la de Castelló; com a mínim hem aconseguit que aquestes bandes es plantegin buscar altres alternatives”, afegeix.

De fet, opina que la detecció d’aquesta “gran quantitat” d’haixix els situa en el “bon camí” i destaca que no és només un problema policial, sinó que es tracta d’una problemàtica “molt més complexa”. En paral·lel, detalla que no “predominen” els grups criminals dedicats al tràfic d’haixix conjuntament amb el cultiu de marihuana. “Les organitzacions que ens trobem venen directament d’altres països d’Europa i s’instal·len aquí, lloguen pisos, naus, porten tota la infraestructura de la gent que els hi munta el sistema elèctric, que coneix els additius que s’han d’usar; no tenim persones que viuen aquí i que un bon dia es dediquen a muntar plantacions”, tot i que admet que sempre hi ha excepcions.

PUBLICITAT