L’Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona ha fet aquest dijous un pas endavant gegant i inèdit en tots els intents per la seva creació al llarg dels darrers anys. S’ha constituït oficialment un grup impulsor per tirar endavant exclusivament aquest projecte i començar ja a treballar de manera conjunta. Hi formen part els municipis de Tarragona, Reus, Salou, Vila-seca, Constantí, Cambrils i la Canonja. A aquests s’hi ha sumat Valls i, més enllà de poblacions, s’hi troben també la Diputació de Tarragona, així com el Consells Comarcals del Tarragonès i el Baix Camp, a més de la figura d’Àngel Xifré, com a delegat territorial del Govern a Tarragona.
Precisament la Generalitat i, sobretot, la Diputació seran el marc i el paraigua que permetrà funcionar de manera conjunta a tots els agents implicats. El Grup Impulsor comptarà amb una oficina tècnica que es dividirà en quatre grans grups de treball i comissions: una vinculada al territori, una segona al desenvolupament econòmic i social, una altra a la mobilitat i, la darrera, a la sostenibilitat. Precisament, els primers passos se centraran en diversos àmbits marcats com a prioritats globals pel territori com són, especialment, la mobilitat i el transport. N’ha parlat l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales.
Paral·lelament, després del primer pas fet aquest dijous, es treballarà a partir d’ara per delimitar l’Àrea Metropolitana a nivell territorial. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha deixat clar que estan oberts a sumar altres municipis a aquest ens en un futur.
D’altra banda, de moment s’opta per no generar cap nova infraestructura oficial per liderar la governança d’aquesta Àrea Metropolitana, malgrat que no s’hi tanca la porta en un mitjà-llarg termini, sense marcar-se dates exactes. Aquest Grup Impulsor es reunirà cada quatre mesos per posar en comú la feina i tractar l’agenda marcada.
El delegat del Govern, Ángel Xifré, ha celebrat aquest pas endavant que considera clau perquè considera que el territori té davant “reptes que calia afrontar com a conjunt, amb la zona interconnectada”. L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha afirmat que calia “trencar fronteres per abordar projectes claus com a àrea” amb l’objectiu de “transformar les ciutats transformant el territori”. Finalment, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha defensat que aquest és un projecte “basat en la generositat i pensant en la ciutadania”.