La Fundació Bonanit ofereix un sopar de Cap d’Any a vint sensesostre

La Fundació Bonanit de Tarragona ofereix un sopar de Cap d’Any en un ambient familiar a una vintena de sensesostre que s’allotgen en aquesta institució. La iniciativa, que ja acumula una dècada d’història, pretén ajudar els usuaris a afrontar la solitud durant dates assenyalades de Nadal, com el 24 o el 31 de desembre. “Són dies dolents per estar sol; hi ha gent que no té ningú, ni tan sols que els feliciti les festes. Aquí venen i es troben com si entressin al menjador d’una casa, se’ls hi dona caliu, estima i companyia”, ha afirmat la Loli Santillana, treballadora a la Fundació Bonanit. Segons l’entitat, s’han atès unes 500 persones sense llar i s’ha registrat un 85% d’ocupació al llarg del 2023, unes dades similars a anys anteriors.

Foto: ACN
PUBLICITAT

Entrants variats, lluç a la basca, torrons, tronc de Nadal i raïm. És el menú que ja té a punt la Fundació Bonanit per acomiadar l’any i que gaudirà una vintena de persones sense llar que pernocten en l’immoble situat a la plaça de les Peixateries Velles de Tarragona. La iniciativa és possible des de fa deu anys per les donacions de particulars i la feina de voluntaris, que s’encarreguen de preparar-ho tot per oferir un àpat calent i companyia en una data destacada en el calendari. L’objectiu és precisament aquest, donar una oportunitat als usuaris per compartir una estona plegats en un dia assenyalat en les festes nadalenques.

“Ells viuen també l’ambient de Nadal i moltes vegades estan una mica desencisats. La idea és afavorir que tinguin un moment familiar i puguin socialitzar entre ells”, ha assenyalat a l’ACN el director de la Fundació Bonanit, Josep Maria Carreto. Cada usuari pot pernoctar catorze nits seguides en aquest espai i demanar-hi plaça cada tres mesos. En aquest context, Carreto ha apuntat que alguns dels participants han intentat “quadrar” la seva estada per coincidir amb aquesta celebració. Com és habitual, la institució ofereix un àpat especial els dies 24 i 31 de desembre.

L’experiència que es busca apropar és la mateixa que es viu aquests dies en els menjadors on es reuneixen les famílies. “Es fa d’una altra manera, però com es podria fer en qualsevol casa. Pararem les taules, menjarem entremesos, repartirem torrons, cantarem nadales, veurem la televisió… com en qualsevol família, però de vint-i-molts, som una família gran”, ha asseverat la Loli Santillana, treballadora de la fundació. Juntament amb una voluntària que s’ocupa de les entrevistes als usuaris, és una de les persones més veteranes a la institució. Tot i que la fundació està activa des del 2006, els àpats de Nadal es van començar a celebrar a partir del 2013.

PUBLICITAT