L’Ajuntament de Vila-seca ha iniciat aquesta setmana els tràmits per emprendre accions legals davant la justícia per intentar acabar amb la presència i l’abocament de pèl·lets a la platja de la Pineda, problemàtica viva des de fa anys.
Una decisió que arriba després de l’impacte social i mediambiental que està produint l’aparició de pèl·lets en diverses platges de la costa nord d’Espanya, a Galicia i Astúries. Malgrat això, des del consistori recorden que no és la primera vegada que s’eleva aquest assumpte a instàncies superiors.
Els anys 2019 i 2020 ja es van interposar sengles denúncies davant l’Autoritat Portuària de Tarragona, davant la Generalitat de Catalunya, a l’Agència Catalana de l’Aigua i a l’Agència de Residus de Catalunya, i davant el SEPRONA, per tal que es pogués investigar l’origen de l’aparició d’aquestes microesferes de plàstic i demanar alhora responsabilitats sobre els causants d’aquests abocaments.
Durant el 2022 i el 2023 l’Ajuntament assegura que han continuat remetent notificacions als organismes competents. Però ara, per primera vegada, s’espera que el tema obri una via judicial. Des de l’Ajuntament asseguren que, a més de poder posar fi a l’aparició dels pèl·lets a la platja de la Pineda, amb aquestes accions també continuen treballant en la promoció de la seva marca turística.
Un conflicte que ja ha arribat a Brusel·les
Tot plegat després que el Parlament Europeu obrís aquest dijous la porta a endurir les condicions de transport marítim de pèl·lets, precisament arran de la crisi a Galícia i Astúries. Un debat en el qual l’eurodiputat d’ERC, Jordi Solé, va plantejar el cas dels pèl·lets que contaminen les platges de Tarragona demanant “eines” perquè no quedi “impune”.